Brandweerverslag duidelijk: ontruiming woontorens op burgemeestersbevel

Gepost op 30/06/2022 - 10:06

Veiligheid van bewoners is prioritair en het brandweerverslag is duidelijk. De 4 bovenste verdiepingen van de woontorens worden ontruimd op burgemeestersbevel.

De woontorens van de gewestelijke maatschappij voor volkshuisvesting in de Bezemstraat te Sint-Pieters-Leeuw tellen 200 appartementen waarvan er een 100 bewoond zijn.

Een inspectiebezoek van de brandweer, op vraag van de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, wees uit dat de inrichting voor de bewoners van de vier bovenste verdiepingen niet voldoet aan de brandveiligheidsnormen, de veiligheid van de aanwezigen ernstig in gedrang komt en dit niet kan rechtgezet worden zonder ingrijpende aanpassingswerken.

Op basis van het verslag van de brandweer, besliste burgemeester Jan Desmeth onmiddellijk om de vier bovenste verdiepingen (9-10-11-12) te ontruimen.
Concreet wil dit zeggen dat 27 huurders op korte termijn geherhuisvest worden. Alle 27 kunnen terecht in een andere woning binnen patrimonium van de huisvestingsmaatschappij, ook al is dit voor een gedeelte buiten de eigen gemeente.
Het betreft 26 alleenstaanden en 1 koppel. Er moeten geen kinderen geherhuisvest worden.

Omdat de brandweerdiensten de evacuatie tot een hoogte van 25 meter kan garanderen, kunnen de huurders van de onderste 8 verdiepingen in hun appartementen blijven wonen. Hier worden trouwens op zeer korte termijn extra veiligheids- en preventiemaatregelen uitgevoerd, waardoor deze huurders de komende jaren veilig kunnen wonen.

Alle bewoners ontvingen inmiddels een uitnodiging voor een infovergadering waarbij in detail uitgelegd wordt wat de impact voor elkeen is. Alle betrokken diensten zoals brandweer, burgemeester, de schepenen van Welzijn en Wonen, de voorzitter en directeur van GMV en medewerkers van de sociale dienst zullen hierbij aanwezig zijn.