Halle, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel maken samen werk van energiebesparing

Gepost op 07/10/2022 - 13:54

In het midden van de nacht gaan de lichten in Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Dilbeek uit. Oproep aan de buurgemeenten om de komende winter de openbare verlichting ook te doven en zo mee energie te besparen.

Uniformiteit en betaalbaarheid. Dat zijn de 2 sleutelwoorden voor de burgemeesters en schepenen van Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Dilbeek. Daar zal de komende winter de openbare verlichting gedoofd zijn van 23u tot 5u, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Door dit samen te doen, wordt vermeden dat in elke gemeente een ander regime van toepassing is.

Van zonsondergang tot 23u en van 5u tot zonsopgang zal de openbare verlichting blijven branden. Hiermee willen we rekening houden met het subjectieve onveiligheidsgevoel bij een deel van de bevolking. Het is niet omdat studies objectief aangetoond hebben dat er geen verband is tussen onveiligheid en het doven van de openbare verlichting, dat we geen rekening willen houden met het subjectieve gevoel. Omwille van dezelfde reden laten we op vrijdag- en zaterdagnacht de openbare verlichting wel branden.

Op alle andere nachten zal de openbare verlichting wel gedoofd worden van 23u tot 5u. Die ingreep zorgt voor 37 % minder energieverbruik! Dat is dan weer goed nieuws. Zo vermijden we een nog grotere stijging van de energiekosten, die uiteindelijk rechtstreeks of onrechtstreeks door onze inwoners wordt betaald.

Deze vier gemeenten hebben met Fluvius afgesproken om met dit nieuwe regime te starten op zaterdag 29 oktober 2022. Het weekend dat het winteruur ingaat.

Daarnaast doen de burgemeesters ook een oproep aan andere gemeenten uit de regio om aan te sluiten bij dit initiatief. Indien Drogenbos, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek nog aansluiten vóór maandag 20 oktober, dan is het zeker haalbaar om dit met de zeven gemeenten samen te doen.

Ook Lennik, Roosdaal, Liedekerke en Ternat werden gecontacteerd en de gesprekken lopen om de groep nog uit te breiden naar in het totaal 11 gemeenten. Met die groep van 11 gemeenten vallen de zendgebieden meer en meer samen met de intergemeentelijke grenzen van deze gemeenten, waardoor de opstart door Fluvius nog efficiënter kan geregeld worden.