Lokaal opvang initiatief (LOI)

Wat

Ben je een asielzoeker en heb je materiële hulp nodig, dan kan je je wenden tot het Sociaal Huis om in aanmerking te komen voor het Lokaal OpvangInitietief. Het LOI zijn gemeubelde privéwoningen met de nodige voorzieningen, zodat je zelf kan instaan voor je dagelijkse basisbehoeften. Je krijgt ook sociale en medische begeleiding.

Het grote voordeel van een LOI is dat je als asielzoeker dichtbij je Sociaal Huis wordt opgevangen en zo beter begeleid wordt door je maatschappelijk werker.

Voorwaarden

Enkel asielzoekers waarvan de asielprocedure nog niet ontvankelijk is verklaard en die rechtstreeks door de federale overheid geplaatst worden, kunnen in een LOI verblijven.

Asielzoekers kunnen enkel aanspraak maken op een LOI van het grondgebied waar ze verblijven.

Procedure

In principe verblijf je als asielzoeker gedurende de eerste vier maanden in een collectieve opvangstructuur (bijvoorbeeld een opvangcentrum). Daarna kan je doorstromen naar een individuele opvangstructuur (een particuliere woning). Je bent echter niet verplicht om in een opvangstructuur te verblijven.

Als asielzoeker kan je zelf geen aanvraag indienen voor een LOI. De plaatsingen worden door de federale overheid bepaald. Als de procedure afgelopen is, dan dan moet je de woning van het LOI verlaten, ongeacht of je in België mag blijven dan wel het land moet verlaten.

Sociaal Huis

Fabriekstraat 1
1601 Ruisbroek
02 371 03 50
Openingsuren | !! ENKEL OP AFSPRAAK !!
ma
-
-
di
-
-
wo
-
-
do
-
-
vr
-

OPGELET! Gezien de nog steeds geldende coronamaatregelen werken we enkel op afspraak! Er kan een afspraak gemaakt worden via telefoon, via mail of aan het onthaal. We zijn telefonisch bereikbaar alle werkdagen van 8 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur, op vrijdag tot 12 uur.