Minimale levering elektriciteit en aardgas

Wat

Een budgetmeter kan je helpen om het verbruik van elektriciteit en aardgas onder controle te houden. De Vlaamse overheid regelt voor gezinnen met een budgetmeter bovendien een minimale levering van elektriciteit en aardgas.

De budgetmeter voor elektriciteit levert altijd 10 ampère aan elektriciteit, zelfs als er geen geld staat op je budgetmeterkaart. Via een aardgasbudgetmeter is een gegarandeerde minimale levering om technische redenen niet mogelijk. Wie niet oplaadt en ook zijn noodkrediet heeft opgebruikt, dreigt dan geen aardgas meer te hebben. Een gezin met een budgetmeter kan in de winterperiode in aanmerking komen voor financiële steun van de Vlaamse overheid om de aardgasmeter op te laden.

Over welk bedrag gaat het?

Het bedrag voor de minimale levering van aardgas is voor de wintermaanden 2019-2020 vastgesteld door de minister van Energie. Het bedrag wordt toegekend per halve maand. Dat bedrag is afhankelijk van het type woning en van uw statuut (bijvoorbeeld 'beschermde afnemer' of niet).

 Gewone afnemersBeschermde afnemers (*)
Appartement€ 30,66 per halve maand€18,66 per halve maand
Rij- of hoekhuis€ 42,66 per halve maand€ 26,66 per halve maand
Vrijstaand huis of huis met
meer dan 2 open gevels
€ 51,66 per halve maand€ 31,66 per halve maand

(*) Beschermde afnemers of beschermde klanten zijn mensen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas.

Procedure

Informeer bij het Sociaal Huis of je in aanmerking komt. Een maatschappelijk werker onderzoekt je aanvraag en beslist dan of je in aanmerking komt. Er kan ook beslist worden om hier enkele voorwaarden aan te verbinden:

  • schuldbegeleiding en schuldafbouw;
  • maatregelen om het gebruik te verminderen zoals bijvoorbeeld een energiescan;
  • een afspraak in verband met de oplading tijdens de niet-winterperiode met het doel vóór de volgende winterperiode een reserve te hebben;
  • de terugbetaling van een gedeelte van het toegekende bedrag.

Als je in aanmerking komt, dan kan je om de 14 dagen een minimale hoeveelheid aardgas opladen voor een bepaald bedrag.

Sociaal Huis

Fabriekstraat 1
1601 Ruisbroek
02 371 03 50
Openingsuren
ma
- enkel op afspraak
di
- enkel op afspraak
wo
- enkel op afspraak
do
- enkel op afspraak
vr
- enkel op afspraak

OPGELET! Gezien de nog steeds geldende coronamaatregelen werken we enkel op afspraak! Er kan een afspraak gemaakt worden via telefoon, via mail of aan het onthaal. We zijn telefonisch bereikbaar alle werkdagen van 8 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur, op vrijdag tot 12 uur.