Gezondheidsprojecten

LOGO'S ... HOE HET BEGON

Om de preventieve gezondheidszorg in Vlaanderen te heroriënteren naar meer lokaal gerichte acties en lokale actoren, waarbij zoveel mogelijk partners worden betrokken, werd door de Vlaamse regering een wettelijke basis gecreëerd om intersectorale netwerken op te richten, Logo's genoemd. Logo staat voor Lokaal Gezondheidsoverleg. Dit houdt een vrijwillig samenwerkingsverband in, tussen allen die wensen bij te dragen in het gestalte geven van een lokaal beleid voor gezondheidspromotie in een regio.

LOGO PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI

Vzw LOGO Pajottenland/Zennevallei is hoofdzakelijk gelegen in het Pajottenland en bevindt zich dus in het uiterste westen van Vlaams- Brabant. Het omvat 17 gemeenten: Affligem, Liedekerke, Ternat, Dilbeek, Roosdaal, Lennik, Drogenbos, Gooik, Herne, Sint-Pieters-Leeuw, Galmaarden, Pepingen, Linkebeek, Beersel, Sint-Genesius-Rode, Halle en Bever.

Bewegen op verwijzingBEWEGEN OP VERWIJZING

Zitten is het nieuwe roken ... en daar willen we wat aan doen met het project ‘Bewegen op verwijzing’. Huisartsen kunnen inwoners met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach. Die helpt hen om meer te bewegen.

Wie een gezondheidsrisico heeft en bovendien veel zit, doet er goed aan in beweging te komen. Met een beweegcoach gaat dat veel gemakkelijker. Iemand die wordt doorverwezen door de huisarts krijgt van zijn beweegcoach een beweegplan op maat. Dat kan gaan van een dagelijkse fietstocht tot wekelijks een uurtje dansen of zwemmen. Heel belangrijk is dat de coach de betrokkene op weg helpt en motiveert. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan ‘Bewegen op Verwijzing’. Deelnemers kunnen na verloop van tijd zelfstandig actief blijven. Het aantal consultaties bij de coach bepalen ze zelf. Ze kunnen maximaal 7 uur individuele begeleiding krijgen.

Dankzij ‘Bewegen Op Verwijzing’, de financiële inbreng van Vlaanderen en van de gemeentebesturen van Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Beersel, profiteren deelnemers van heel lage tarieven. Woon je in een van deze gemeenten, dan betaal je maar 10 euro per uur voor een individuele sessie of 2 euro per uur voor een groepssessie. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt slechts 2 euro per uur voor een individuele sessie en 1 euro per uur voor een groepssessie.

Meer info op www.bewegenopverwijzing.be.