Zelforganisaties

Sint-Pieters-Leeuw heeft altijd al een rijk verenigingsleven gehad. Een rijk verenigingsleven wijst op ondernemingskracht, zin voor initiatief en sociale bewogenheid.
Het verenigingsleven kent de laatste jaren een steeds groter wordende diversiteit.
Wist u dat er een Congolese vrouwenwerking is in Zuun? Kent u Medical Challenge Afrika, die sensibiliseringsacties opzetten naar Afrikanen in de gemeente?
Hier volgt een overzichtje van de zelforganisaties die in Sint-Pieters-Leeuw actief zijn.

Bawasa vzw

Om de integratie van Congolezen in België te bevorderen, wil Bawasa vzw ontmoetingen realiseren tussen Congolezen en Belgen. Door deze dialoog hopen zij wederzijds begrip te doen ontstaan. Zij organiseren met een gemotiveerde ploeg vrijwilligers creatieve kindernamiddagen, muziek en dans activiteiten, een vrouwenwerking, ...

Voor wie:
voor Belgen en Congolezen in Sint-Pieters-Leeuw.

Contact:
Princesse Batodisa Mansia Mbila
Drogenboslaan 64
1600 Sint-Pieters-Leeuw
T 02 378 18 50
M 0494 79 86 06
E mansiambila@yahoo.fr

MCA vzw

MCA wil alles in het werk stellen om de gezondheid, voornamelijk van de Afrikanen in Sint-Pieters-Leeuw te bevorderen door middel van opleiding, informatie en sensibiliseringsacties. Zij verzamelen ook medicatie en medische uitrusting om op te sturen naar Afrika.

Voor wie:
voor alle Afrikanen in Sint-Pieters-Leeuw.

Contact:
Tene Ouedrago
Edward De Baerdemaekerstraat 50
1601 Ruisbroek
T 02 356 57 74
M 0472 87 56 28

CICA vzw

wil de Afrikanen wegwijs maken in onze gemeente. Zij organiseren zelf geen eigen activiteiten maar proberen ervoor te zorgen dat de Afrikaanse gemeenschap deelneemt aan het rijke verenigingsleven van de gemeente. Zij verwijzen mensen door naar de verenigingen en de sportclubs, geven informatie over activiteiten en evenementen binnen de gemeente en leiden mensen toe naar taallessen Nederlands om de integratie te bevorderen.

Voor wie:
Afrikaanse Gemeenschap

Contact:                               
Hubert Muembo Muteba
Bergensesteenweg 131
1600 Sint-Pieters-leeuw
M 0474 95 35 46
M 0488 32 51 70
E mwembomtb@yahoo.fr

Al-ansar vzw

wil een partner zijn in het integratieverhaal voor nieuwkomers in de gemeente. Zij willen een  centrum uitbouwen waar inwoners terecht kunnen voor Nederlandse lessen, Arabische lessen, koranlessen, huistaakbegeleiding en allerhande socio-culturele workshops.

Voor wie:
Alle inwoners van Sint-Pieters-leeuw

Contact:
Bergensesteenweg 418
1600 Sint-Pieters-Leeuw
T 0495 17 79 37
E asbl.alansar@gmail.com
W http://al-ansar.be

De integratiedienst bouwt overleg uit met de zelforganisatie en betrekt hen bij het integratiebeleid dat de gemeente voert. Ze betrekt hen bij de projecten die de integratie van hun doelgroep bevorderen.