Een gewond of dood dier langs de weg?

Eerste hulp bij dierengevallen

Een aangereden hond langs de weg? Een wild dier dat gewond raakte? Wat doe je daarmee?

Eerst en vooral de situatie inschatten. Als het dier een gevaar voor de veiligheid vormt, contacteer je best meteen de politie via het noodnummer 101.

Is er geen gevaar voor de veiligheid? Dan kan je zelf ingrijpen, maar doe dat nooit met je blote handen. Je kan er ziek van worden en een gewond dier kan bovendien fel uithalen en je verwonden.

Leeft het dier nog maar is het ziek of gewond?

Als het om een huisdier gaat, contacteer je best de lokale politie. Die vindt het baasje wel terug. Is het een noodlijdend wild dier zoals een konijn, vos, ree of een vogel? Dan mag je het Wildlife Taxi Team contacteren of het dier naar erkend vogelopvangcentrum brengen. Elke provincie heeft er eentje. In Vlaams-Brabant is dat het Vogelopvangcentrum Malderen.

Is het dier dood?

Is het een wild dier, verwittig dan het meldpunt Wegen Vlaanderen via het nummer 1700 of online via meldpuntwegen.be. Als het om een kleinere gemeenteweg gaat, kan je ook de gemeente verwittigen. Bij een dier volstaat het soms om het karkas zelf in de berm te leggen, als voedsel voor aaseters.

Betreft het een dood huisdier? Dan verwittig je best de politie. Die kan de eigenaar dan inlichten.

Enkele speciale gevallen

Een dode marterachtige - bever, bunzing, das … - of wolf? Neem dan contact op met het Marternetwerk dat het dier zal onderzoeken : www.inbo.be/marternetwerk
Als je een dode roofvogel vindt en je vermoedt kwaad opzet, laat de vogel dan liggen en meld het bij de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos : www.natuurenbos.be/natuurinspectie
Een dood of ziek everzwijn meld je altijd bij het erkende vogelopvangcentrum.

Nuttige gegevens

Meldpunt Wegen Vlaanderen: 1700 of meldpuntwegen.be

Vogelopvangcentrum Malderen
Boeksheide 51
1840 Malderen
www.vogelopvangcentrum-malderen.be
052-33 64 10, voc.malderen@gmail.com

Wildlife Taxi Team: 03-331 97 00