Open brief van onze Leeuwse huisartsen: wij zijn allemaal gevaccineerd!

Gepost op 25/02/2021 - 14:40

Onze Leeuwse huisartsen zijn allemaal gevaccineerd! Waarom? Dat lees je in de open brief in naam van alle huisartsen uit onze gemeente.

Beste inwoner van Sint-Pieters-Leeuw

Als huisartsen krijgen wij de laatste tijd enorm veel vragen over de vaccins tegen COVID-19. ‘Wat denk jij dokter, ga jij je laten vaccineren? Wat raad je mij aan? Is het wel veilig?...’
Niet iedereen die zich deze vragen stelt, komt naar de raadpleging. Daarom schrijven we jou deze brief.
Wij, de huisartsen van Sint-Pieters-Leeuw, zijn allemaal gevaccineerd. Wij geloven heel sterk in deze vaccinatie!

Velen zijn geraakt door groot verlies. Ons rusthuispersoneel, hun bewoners en families hebben de recente besmettingen met veel angst doorstaan. 

Ook ons sociale leven kreeg rake klappen. Al bijna een jaar missen we ongedwongen bijeenkomsten met vrienden, familie, kinderen en kleinkinderen. En ook onze jeugd moet tot op vandaag heel wat offers brengen.

Willen we dit virus een halt toeroepen, moeten we ons laten vaccineren.
Vaccins worden onderworpen aan streng onderzoek voor ze worden goedgekeurd. De veiligheid ervan is dan ook uitgebreid onderzocht. Dat de COVID-19 vaccins relatief snel goedgekeurd worden, is alleen mogelijk omdat ander onderzoek hiervoor uitgesteld werd.

We kunnen dus met een gerust hart stellen dat COVID-19 vaccins veilig zijn.

“Wat met de nevenwerkingen?"

De meest voorkomende nevenwerkingen op korte termijn zijn pijn op de injectieplaats, hoofdpijn, koorts en spierpijn. Dit zijn milde klachten die na één tot twee dagen vanzelf verdwijnen en makkelijk te behandelen zijn met een koortswerend middel of een pijnstiller.

Deze nevenwerkingen wegen niet op tegen het risico dat je loopt indien je besmet raakt met COVID-19 of je geliefden besmet.

Nevenwerkingen op lange termijn zijn niet vastgesteld en verwachten we ook niet. Een vaccin wordt snel afgebroken in het lichaam en is er dus ook snel uit verdwenen. Wat achterblijft is het geheugen dat je immuunsysteem heeft opgebouwd met de hulp van het vaccin. Het geheugen waarmee je lichaam het coronavirus herkent en doeltreffend kan aanvallen wanneer je in contact komt met het virus.

Tijdens de eerste golf heerste een gevoel van solidariteit. Met deze positieve houding lieten we elkaar weten dat het wel zou lukken, dat we dit samen aan zouden kunnen. Laten we dit optimisme terug vastgrijpen en samen aan de oplossing werken door ons massaal te laten vaccineren. Wij, jullie huisartsen, hebben niet getwijfeld en zijn intussen allen gevaccineerd. Hopelijk doe jij hetzelfde?

Meer informatie kan je vinden op www.info-coronavirus.be/nl/vaccinatie of www.laatjevaccineren.be.

Wij hopen je hiermee voldoende overtuigd te hebben. Laat je vaccineren zodra je hiervoor de uitnodiging ontvangt. Het is kosteloos en 100% veilig. Doe het voor jezelf, je geliefden, en iedereen om je heen.

Jullie huisartsen