Coronalert-app

Blijf veilig, bescherm elkaar
Download de Coronalert-app

Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Ook voor contacten die je niet persoonlijk kent. Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe meer Coronalert zal helpen bij het opsporen van contacten en de verspreiding van het virus te vertragen.

Hoe werkt Coronalert?

Snellere contactopsporing

Coronalert waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Tenminste als de andere persoon ook Coronalert gebruikte toen jullie in contact kwamen. Bovendien gebeurt dat anoniem. Je weet niet wie het is en niet waar of wanneer er contact was. Nauw contact betekent dat je 15 minuten op een afstand van twee meter of minder was. Hierdoor is er een risico dat je besmet bent.

Waarschuwing over nauwe contacten

De waarschuwing verschijnt als een melding op je telefoon. Ze zal ook verschijnen in de app. Dit is om er zeker van te zijn dat je de melding ziet. Deze waarschuwing staat in een rood kader en zegt:  ‘Verhoogd risico’. Je kunt doorklikken voor meer informatie en krijgt advies over welke actie je moet ondernemen om jezelf en anderen te beschermen, namelijk:

  • je verplaatsingen en contacten strikt te beperken gedurende 14 dagen, of in quarantaine te gaan als je symptomen hebt;
  • je te laten testen op het coronavirus.

Bescherm de anderen als je positief test

Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen. Zo ben je meteen op de hoogte en kan je sneller je voorzorgen nemen om anderen te beschermen als je positief test. Laat de code van je app registreren wanneer de arts de test voorschrijft, of voer zelf je testcode in.

Is je test positief en heb je dus corona? Dan is het erg belangrijk dat je zo snel mogelijk de anderen beschermt. Dit kun je doen via de app. Bij het testresultaat krijg je éénmalig de vraag om je willekeurige codes te delen, voor de dagen wanneer je besmettelijk was. Appgebruikers met wie je in nauw contact kwam, krijgen dan een anonieme waarschuwing. Ze weten nooit dat het van jou komt.

Ook het telefonische contactonderzoek blijft actief. Als je positief test, mag je ook van hen een telefoontje verwachten. Maak alvast een lijst op van de mensen die je de vorige dagen hebt ontmoet. De  telefonische contactopsporing peilt vooral naar contacten met bekenden – vrienden, familie, collega’s. Coronalert laat eerder toe om ook toevallige contacten anoniem te verwittigen.

Anoniem en veilig

Coronalert weet niet wie je bent, waar je bent, of met wie je contact hebt. De app beschermt je privacy.

Als je Coronalert installeert, dan geef je je telefoon de toestemming om via Bluetooth anoniem codes uit te wisselen met anderen. De codes afkomstig van andere gsm’s blijven maximaal 14 dagen op je toestel bewaard.

Op Android-toestellen vraagt Coronalert ook om je locatiedienst aan te zetten. Android heeft dit nodig om de Bluetoothfunctie te laten werken. Wees gerust, Coronalert heeft geen toegang tot jouw locatie-informatie.

Hoe gebruik je Coronalert?

  1. Download de app via je gebruikelijke app store.
  2. Installeer de app en geef je toestemming om Bluetooth te gebruiken.
  3. Check regelmatig je meldingen; zo bescherm je jezelf en de anderen.