Beersel, Halle en Sint-Genesius-Rode behouden ook dit schooljaar online aanmeldsysteem voor inschrijvingen in het eerste jaar secundair onderwijs

Gepost op 26/11/2021 - 14:22

Voor de inschrijvingen voor het schooljaar 2022-2023 zullen de secundaire scholen uit Beersel, Halle en Sint-Genesius-Rode opnieuw een gezamenlijk online aanmeldsysteem hanteren. Met dit uitgebreid aanmeldsysteem beperken scholen dubbele inschrijvingen en zorgen ze voor een praktischer verloop van de inschrijvingen.

Iedereen die een kind wenst in te schrijven in 1A of 1B in een secundaire school, kan terecht op www.aanmelden.school voor meer informatie. Via deze site zullen ouders ook de aanmelding moeten doen. Dit kan vanaf 28 maart 2022 -14u tot en met 25 april 2022 – 14u. Alle aanmelders ontvangen op 5 mei 2022 het resultaat van de aanmelding. Dat gebeurt via mail.

Perspectieven

Helaas krijgt niet iedereen die een aanmelding deed zijn of haar secundaire school van eerste keuze. Maar in de weken na de bekendmaking van de toewijzingen gebeuren er nog heel wat verschuivingen. Er zijn dus soms wel nog perspectieven voor leerlingen die niet aan hun eerste schoolkeuze werden toegewezen.

Als we naar de cijfers van vorig jaar kijken, dan zien we dat bij de toewijzingen in mei 2021 er bijvoorbeeld 55 kinderen op ruim 1200 aanmelders nergens toegewezen waren. Hiervan waren 32 leerlingen voor 1A en 9 voor 1B in een school in Halle en 13 voor 1A en 1 voor 1B in een school in Sint-Genesius-Rode.

Op 1 september konden in Halle 15 leerlingen alsnog starten in hun 1e schoolkeuze en nog eens 15 in hun 2e schoolkeuze. 5 kinderen hebben beroep moeten doen op een alternatief via een vrije inschrijving in een andere school in de stad. Alle kinderen die de school van Sint-Genesius-Rode als eerste schoolkeuze hadden geregistreerd, konden ook hier uiteindelijk terecht.

Geen mirakeloplossing

Een online aanmeldsysteem is geen mirakeloplossing. Onze regio is nog steeds afhankelijk van verschillende aspecten zoals schoolpopulariteit, schoolcapaciteit, schoolaanbod in de bovenbouw, dubbele aanmeldingen met Brussel en Wallonië en het aantal opgegeven schoolvoorkeuren. De criteria die toegepast worden in het aanmeldsysteem zijn door de Vlaamse regelgeving vastgelegd. Zo kan er geen rekening gehouden worden met afstand tussen de woonplaats van het kind en de school of met de basisschool waar het kind tevoren naar school ging. De lokale beleidsmakers kaartten dit reeds aan bij de Vlaamse overheid, die de toepasselijke regelgeving binnenkort zal hervormen.

Een aanmeldsysteem zorgt wel voor een toewijzing waarbij iedereen gelijke kansen heeft. Door alle scholen uit de regio te verenigen in één groot regionaal samenwerkingsverband worden dubbele aanmeldingen zoveel mogelijk beperkt, waardoor kinderen sneller terechtkunnen in een school van hogere voorkeur. Voor de scholen en ouders wordt er zo een administratieve rompslomp vermeden. De beleidsmakers hebben zo ook sneller zicht op eventuele structurele  problemen.