Energiearmoede: als de vonk niet overspringt

Energiearmoede

Heel wat gezinnen hebben een afbetalingsplan voor hun energiefactuur lopen. Mensen in armoede moeten continu financiële keuzes maken en moeten daardoor noodgedwongen beknibbelen op allerlei zaken. Volgens VREG waren er in 2018 125.423 lopende afbetalingsplannen in Vlaanderen. Daarnaast waren er 87.198 definitief opgezegde leverancierscontracten door de leverancier wegens wanbetaling! Volgens Fluvius werden in Sint-Pieters-Leeuw in 2018 18 toegangspunten elektriciteit en 18 toegangspunten aardgas afgesloten.

In 2018 waren er in Vlaams-Brabant 5.552 budgetmeters voor elektriciteit en 3.620 budgetmeters voor aardgas (VREG). Als je energieleverancier het contract opzegt en je ook de facturen bij de netbeheerder niet betaalt, zal die laatste een budgetmeter installeren. Daarmee kan je alleen de energie gebruiken die je op voorhand betaalt, en weet je dus exact hoeveel je verbruikt én betaalt.

Sommige mensen hebben recht op een “sociaal tarief” voor elektriciteit en aardgas als ze al genieten van een bepaalde uitkering of tegemoetkoming; leefloon, inkomensgarantie voor ouderen, inkomensvervangende tegemoetkoming, … Krijg je dit momenteel niet, maar denk je dat je er misschien recht op hebt? Neem contact op met het Sociaal Huis of de Woonwinkel (via T 02 371 03 47 of info@woonwinkelzennevallei.be)!

Hulp nodig? Neem tijdig contact op met het Sociaal Huis, T 02 371 03 50 of sociaal.huis@sint-pieters-leeuw.be.

Vergeet ook onze wedstrijd niet! Zoek de sleutel in onze gemeente, maak een foto van/met onze sleutel en deel hem openbaar via sociale media met de hashtag #sleutelenaanwonen. Zo draag jij ook jouw (bouw)steentje bij en zet je dit probleem mee in de kijker! Op 11 oktober maak je kans om met jouw foto een mooie prijs te winnen.