Rookmelders redden levens

Gepost op 12/11/2019 - 10:30
Nieuwe regels vanaf 1 januari 2020

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan vuur, is het vooral de rook die slachtoffers maakt. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Rookmelders zijn dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook opmerkt, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zich tijdig in veiligheid kunnen brengen.

Sinds 2013 zijn rookmelders al verplicht in een aantal gevallen: in huurwoningen, studentenwoningen, nieuwbouwwoningen, gerenoveerde woningen. De verhuurder die een woning verhuurt zonder rookmelders, is bijgevolg strafbaar.

Vanaf 1 januari 2020 is het ook verplicht om in je eigen woning rookmelders te plaatsen. Wacht dus niet langer en plaats zo snel mogelijk rookmelders.

Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke verdieping (ook op zolders en in kelders die rechtstreeks toegankelijk zijn en waarin zich technische installaties bevinden) minstens één rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er in elke kamer een rookmelder zijn.

Om een rookmelder te plaatsen heb je geen vakman nodig. De meeste toestellen werken op batterijen en zijn eenvoudig te bevestigen. Om te weten of de batterij nog werkt, test je het toestel best regelmatig. Kies daarom een toestel dat beschikt over een testknop. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant. De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
Om zeker te zijn dat de rookmelder goed werkt, moet je hem op de juiste plaats hangen, best in het midden van het plafond. Het is af te raden om rookmelders in keukens, badkamers of garages te plaatsen.

Wie nog vragen heeft, kan voor meer informatie steeds terecht bij Woonwinkel Zennevallei.

Permanentie (vrij toegankelijk) op woensdag en donderdag van 9u tot 12u in het Hemelrijck, Fabriekstraat 1B, Ruisbroek of op woensdag van 13u tot 15u in het gemeentehuis, Pastorijstraat 21, 1600 Sint-Pieters-Leeuw.