Fietsen

Wil je met de fiets vanuit Sint-Pieters-Leeuw de Groene Gordel rond Brussel ontdekken? Dat kan met de fietsnetwerkkaart van Vlaams-Brabant. Voor de mountainbikers zijn er ook verschillende mountainbikeroutes voorzien in Sint-Pieters-Leeuw.

Je kan de fietsfolders kopen in ons toerismekantoor of onderaan deze pagina een fietsfolder online aanvragen die per post wordt verstuurd na betaling via overschrijving.

Fietsknooppuntennetwerk Vlaams-Brabant

Fietsnetwerk Vlaams-BrabantEen paar uur, een dagje tussendoor, een weekend of een hele vakantie lang. Met een fietsnetwerkkaart kan je heel eenvoudig Vlaams-Brabant op twee wielen beleven zo lang je maar wil. In totaal bedraagt het netwerk 2.150 km. Het omvat verschillende types van landschap en gaat op enkele plaatsen tot in het centrum van de steden. 

Hoe werkt deze fietsnetwerkkaart? Teken je route uit en noteer de nummers van de knooppunten waar je langs komt in de juiste volgorde. Daarna volg je met de fiets gewoon de route van nummer tot nummer, dus van knooppunt tot knooppunt, door de wegwijzers te volgen. Je kan eindeloos knooppunten combineren. Op de kaart staan de afstanden, hellingsgraad, bezienswaardigheden, fietscafés en fietslogies vermeld. 

Dit fietsnetwerk sluit ook aan op de RAVelroutes die heel Wallonië doorkruisen, op de fietskaarten van de aangrenzende provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Waals-Brabant. Het netwerk sluit ook aan op de Groene Wandeling, een prachtig wandel- en fietstraject langs de mooiste parken en natuurzones van Brussel.

In ons toerismekantoor en de hoofdbibliotheek kan je de fietsnetwerkkaart kopen voor € 7. Let wel, het toerismekantoor is n.a.v. de geldende coronamaatregelen enkel toegankelijk op afspraak. Je kan de fietsnetwerkkaart ook bestellen via het online aanvraagformulier fietsfolders.

Je kunt ook steeds gebruik maken van de actuele routeplanner van toerisme Vlaams-Brabant.

Mountainbikeroutes

VertrekWildersportcomplex te Sint-Pieters-Leeuw.
AfstandenGroene route: 16 km.
Blauwe route: 17 km.
Rode route: 12,5 km.
GemeentenSint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem.
WegenHoofdzakelijk onverharde wegen, sterk wisselvallig, kan in de winter zwaar uitvallen.
Info3 routes zowel voor beginners als voor echte fanatiekelingen. De 3 routes dragen het kindvriendelijk label van Sport Vlaanderen.

Sport Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant onze gemeente samen met de gemeenten Dilbeek, Beersel, Halle en Sint-Genesius-Rode  hebben nu een Mountainbikenetwerk “Zuidwest Rand” gerealiseerd.
In Leeuw zijn er 2 startplaatsen: Kerkhof Vlezenbeek en aan het Wildersportcomplex.
In het Wildersportcomplex zijn er douches beschikbaar.

De routes situeren zich hoofdzakelijk op onverharde paden en hebben een pajottenlands karakter, sterk wisselvallig en in een prachtig decor dat ‘s winters zwaar kan uitvallen.
We vertrekken rustig vanuit het sportcomplex langs de Zuunbeek en het natuurreservaat. Na deze opwarmer stijgen we naar de watertoren en komen zo aan de tweede startplaats te Vlezenbeek (kerkhof). Aan herberg ‘Vagevuur’ nemen we rechts en even verder is het begin van de blauwe route. De groene route vervolgt rechts, via de Bevaartweg richting Vlezenbeek, langs een mooie klim naar de ‘Leureschuur’.
De blauwe route gaat richting Sint-Laurens-Berchem en Oudenaken waar zich zeer mooie landwegen en singletracks situeren en een goede stuurvaardigheid nodig is. Een lange omhooglopende kasseistrook (Brabantsebaan) brengt ons langs de VRT-mast terug op het grondgebied van Leeuw. Vanaf hier fietsen we, via een stuk groene route, richting ‘Leureschuur’ in Vlezenbeek waar de rode route begint.
Vanaf Vlezenbeek centrum gaat de rode route richting Gaasbeek. Hier wordt het wat heuvelachtiger en komen we zo aan het domein Groenenberg waar we eventjes kunnen uitrusten na deze ‘groenenberg’ beklimming. Nadien zakken we richting Sint-Martens-Lennik en komen stilaan terug langs een mooie bosstrook op de groene route aan de ‘Leureschuur’.
We maken ons klaar om via het gehucht Rattendaal naar de aankomst aan het Wildersportcomplex te biken.

Er zijn geplastificeerde kaarten beschikbaar.
Een pakket van 3 kaarten met in totaal 217 km aan mountainbiketochten op aangeduid.
Een pakket kost 10 euro en is te verkrijgen op de sportdienst.
Er zijn ook kaarten beschikbaar van het Leeuws Mountainbikeparcours aan 3 euro het stuk.
Downloaden van de routes: MTB netwerk Zuidwest Rand/Route You

Sportdienst

Sportlaan 11
1600 Sint-Pieters-Leeuw
02 371 14 20
Openingsuren
ma
-
-
di
-
wo
-
-
do
-
vr
-
Gegevens ophalen
Gegevens ophalen

Dienst Toerisme/Erfgoed

Joseph Depauwstraat 25
1600 Sint-Pieters-Leeuw
02 371 22 62
Openingsuren
ma
gesloten
di
-
-
wo
-
-
do
-
-
vr
-
-
za
-
zo
-