Natuurgebieden in de regio

Zuunvallei

Ontdek de Zuunvallei, het natuurgebied rond de Zuunbeek die van west naar oost door onze gemeente kronkelt om uit te monden in de Zenne. 

De lange Zuunvallei omvat enkele mooie kernen, zoals het Volsembroek in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw. Via de Hoogstraat kom je bij het wachtbekken en de uitkijktoren bij dit stukje natuur. Je kan er de Gallowaykoeien ontdekken die het gebied mee helpen onderhouden. Het is ook de ideale plek om trekvogels te spotten.

In Oudenaken vind je het gebied Baesberg rond de zijrivier Beysbeek. Het is een sterk glooiend stukje natuur. 

De Oude Zuun, bereikbaar vanaf de Camille Leunensstraat in Zuun, wordt ontsloten door een mooi grindpad en interessante infoborden. Waardevolle hooilanden vormen een oase voor vogels en insecten. 

De Weyden tenslotte is de naam van een klein vochtig gebiedje langs de Oudenakenstraat. 

Zobbroekbeekvallei

Dit natuurgebied bevindt zich in Vlezenbeek langs de zobbroekbeek. 

Zobbroek is afgeleid van 'Solbroek', samengesteld uit 'sol' en 'broek'. De plaatsnaam verwijst dus naar de lokale vochtige ondergrond en de aanwezigheid van moerassen.

Je kan dit natuurgebied verkennen via de sobroekwandeling. Deze wandeling bedraagt 10 kilometer en start aan het gemeenteplein in Vlezenbeek. 

pdf downloaden

Hallerbos

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Het bos is een publiekslieveling dankzij het prachtige paarse tapijt van wilde hyacinten, die bloeien rond midden april. Ook de gigantische sequoiadendrons maken een bezoek aan dit bos meer dan de moeite waard. Het Hallerbos is een overblijfsel van het Kolenwoud. Dit gigantische oerbos strekt zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Het Hallerbos kent een woelige geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog laat de Duitse bezetter bijna alle grote bomen kappen en wordt het bos ei zo na verwoest. Vanaf 1930 tot 1950 wordt een groot deel van het bos opnieuw aangelegd. Ook nu nog koopt de overheid aangrenzende landbouwgronden aan om het bos verder uit te breiden. De totale oppervlakte van het bos is nu 541 hectaren waarvan 100 hectaren bosreservaat. Het natuurreservaat "Duling", goed voor nog eens 5,5 hectaren, sluit in het noorden op het Hallerbos aan.

Vlasmarktdreef z/n
1500 Halle

Gaasbeek en Groenberg

In het park van Gaasbeek en Groenenberg groeien honderden eeuwenoude bomen, meestal beuken. Sommigen zijn meer dan 300 jaar oud. Gaasbeek en Groenenberg hebben elk hun kasteel. Het is een uitgestrekt domein in het hart van Vlaams-Brabant.  Het kasteel van Gaasbeek is te bezichtigen en er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden. (opgelet: het kasteel is vanaf 30/8/20 3 jaar gesloten wegens restauratiewerken) In het park van Gaasbeek ligt de museumtuin. Deze is enkel te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek
De domeinen liggen tegenover elkaar.

Ter Rijst

Ter Rijst is een domein van 100 hectare met kasteel en een bosreservaat. Je vindt er verschillende inheemse bomen en prachtige bloemen. Ter Rijst is eveneens een paradijs voor vogelspotters.

Kasteelstraat
1670 Pepingen

Zoniënwoud

Het Zoniënwoud ligt op grondgebied van de drie gewesten. Het is een stuk natuur van 4.400 hectare dat verschillende dieren huisvest. Zo vind je er onder andere vossen, everzwijnen, reeën en salamanders. Het Zoniënwoud krijgt ook wel de bijnaam van beukenkathedraal. Er staan namelijk indrukwekkende, kaarsrechte beuken die tot hoog in de hemel reiken.

Het Zoniënwoud heeft 5 goed bereikbare toegangspoorten met faciliteiten voor de bezoeker.