POP UP - 5e + 6e leerjaar
Stel je voor: drie harige trollen verzinnen kwaadaardige nieuwtjes.
Ze posten hun fake news. Vanuit fake profielen. Misschien wel over jou?
Stel je voor: de baas van jouw land koopt een arm, maar lekker warm land.
Een heerlijk vakantieoord voor alles en iedereen dat hem niet aanstaat.
Stel je voor: boeken en bibliotheken worden gesloten. Je land loopt leeg.
Iedereen die blijft is vanaf nu hetzelfde. Rood, groen en wit. Voor altijd en altijd.
Wat denk je?
Lekker veilig, rustig en vertrouwd en alleman vriend?
Of saai en slaapverwekkend en stilstand stinkt?
Is alles wat anders is een bedreiging?
Of eerder een uitnodiging, een mogelijke ontmoeting?
Zijn verschillen van levensbelang?
Of zijn ze juist gevaarlijk?
Of vormen de vensters in ons hoofd, de kaders die onze blik sturen, de allergrootste bedreiging? Kunnen de wereld, de natuur, jij en ik, jouw chihuahua en goudvis Benny evolueren zonder verschillen, variaties en contrasten?
‘POP-UP’ wordt een hilarische, filosofische voorstelling over verschillen en hoe we er mee om (kunnen) gaan.
‘POP-UP’, theater als een reuze boek. Elke pagina is een ander venster. Een ander kader om verschillen te verkennen, ons gedrag te onderzoeken. Waar ideeën en gevoelens, meningen en oordelen kunnen opduiken en verdwijnen. Waar humoristische ‘POP-UP’-personages en situaties ons verrassen, aan het denken zetten, ons doen lachen en slikken.
‘POP-UP’ is een poëtische viering van onze verschillen.
Een pleidooi tegen polarisatie.
Een ode aan vriendschap en nieuwsgierigheid.
Een omarming van het andere.
De pers over eerdere voorstellingen van Hanneke
Het theater van Hanneke Paauwe is altijd weer op een prettige manier storend. (De Standaard)
Een voorstelling van Hanneke Paauwe is een totaalervaring waarin je als toeschouwer op al je zintuigen wordt aangesproken. (De Standaard)
Paauwe bewijst opnieuw dé theaterdame te zijn die met haar grenzeloze fantasie en neus voor scherpzinnigheid de snoepgeur uit de jeugdtheatergordijnen kan kloppen. (Knack Focus)
Al veertig jaar schrijft en maakt ze theater met een wilde fantasie, maar ook een pijnlijk realiteitsbesef rond migratie, inburgering of prestatiedwang. […]
Paauwe praktiseert het gouwe ouwe avant-gardistische idee dat kunst moet schuren en ontmantelen, maar combineert dat met een eigentijds oog voor wie niet gezien wordt in deze wereld. Dat maakt haar na al die jaren niet minder relevant, ook al zijn er intussen zoveel nieuwe neuzen aan het jeugdfront verschenen. […]
Veel jongere jeugdtheatermakers die na haar zijn gekomen, kunnen er nog wat van opsteken, van hoe gelaagd ‘STRAF!’ omgaat met een thema, terwijl op geen enkel moment de spanning de zaal verlaat. […]
Zo droom je je alle jeugdtheater, net omdat het voor velen hun eerste kennismaking is: als een kleurrijk bommetje dat clichés aan flarden knalt. Straf, dus. (Pzazz – Wouter Hillaert)
Hanneke Paauwe schreef en regisseerde reeds vele succesvolle jeugdtheatervoorstellingen in België, Nederland en Duitsland. Wouter Hillaert omschreef haar in De Standaard als ‘de laatste ruwe diamant van het jeugdtheater’.
Eva Schram speelde bij het Toneelhuis, hetpaleis, Malpertuis, Abattoir Fermé, KVS, Theater Zuidpool, Compagnie Marius, Tristero en Barre Weldaad. Op tv was ze te zien in Code 37. Ze werkte eerder samen met Hanneke Paauwe voor de producties ‘Het Laatste Kind’, ‘En braaf zijn!’, ‘KLAUW!’ en ‘STRAF!’.
Bert Dobbelaere speelde bij De Mannschaft, FroeFroe, 4Hoog, CirQ. Hij was op tv te zien in de serie ‘Chantal’. In ‘J'aime la vie’, de debuutfilm van Mathias Sercu, speelde hij één van de hoofdrollen. Hij werkte eerder samen met Hanneke Paauwe voor de producties ‘En braaf zijn!’, ‘KLAUW!’ en ‘De Potloodmoordenaar’.
Saloua Hassani studeerde aan LUCA School of Arts. Ze speelde in ‘Jihad van Liefde’ (Rataplan / Amara Reta en Rashif El Kaoui) en ‘Venus in Libra’ (Jaouad Alloul/Toneelhuis). Ze schreef en speelde een solo voor het Roots and wings festival van Madam Fortuna, in samenwerking met het ZID Theater in Amsterdam en onder begeleiding van Mike van Alfen. In het najaar van 2025 zal ze te zien zijn in ‘The Best Immigrant’ op Streamz.
Patricia Kargbo speelde bij Antigone, KVS, ARSENAAL/LAZARUS, Compagnie Cecilia en maakt deel uit van het collectief Camping Sunset. Op tv was ze te zien in ‘Chantal’.
Elyne Notebaert speelde bij theatercollectief SKaGeN, URLAND (NL) was als maker verbonden aan Mestizo Arts Platform (‘Meer dan (kna)ap’). Op tv was ze te zien in 'F*** You Very, Very Much'. Elyne speelde onder andere mee in de films ‘Zillion’ en ‘HannaH & Co’.
CREDITS :
Tekst en regie: Hanneke Paauwe
Spel: Eva Schram, Bert Dobbelaere en Saloua Hassani; op film: Patricia Kargbo en Elyne Notebaert
Decor: Stef Stessel
Kostuum: Leentje Kerremans
Choreografie: Laetitia Janssens
Dramaturgie: Anna Vercammen
Soundscape: Frederik Van de Moortel
Film: Olivier D'Hose
Productie: De Studio & Cinderella, coproductie Perpodium