Leeuwse Mountainbikeroute

Mountainbikeroutes

VertrekWildersportcomplex te Sint-Pieters-Leeuw.
AfstandenGroene route: 16 km.
Blauwe route: 17 km.
Rode route: 12,5 km.
GemeentenSint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem.
WegenHoofdzakelijk onverharde wegen, sterk wisselvallig, kan in de winter zwaar uitvallen.
Info3 routes zowel voor beginners als voor echte fanatiekelingen.

Sport Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant onze gemeente samen met de gemeenten Dilbeek, Beersel, Halle en Sint-Genesius-Rode  hebben nu een Mountainbikenetwerk “Zuidwest Rand” gerealiseerd.
In Leeuw zijn er 2 startplaatsen: Kerkhof Vlezenbeek en aan het Wildersportcomplex.
In het Wildersportcomplex zijn er douches beschikbaar.

De routes situeren zich hoofdzakelijk op onverharde paden en hebben een pajottenlands karakter, sterk wisselvallig en in een prachtig decor dat ‘s winters zwaar kan uitvallen.
We vertrekken rustig vanuit het sportcomplex langs de Zuunbeek en het natuurreservaat. Na deze opwarmer stijgen we naar de watertoren en komen zo aan de tweede startplaats te Vlezenbeek (kerkhof). Aan herberg ‘Vagevuur’ nemen we rechts en even verder is het begin van de blauwe route. De groene route vervolgt rechts, via de Bevaartweg richting Vlezenbeek, langs een mooie klim naar de ‘Leureschuur’.
De blauwe route gaat richting Sint-Laurens-Berchem en Oudenaken waar zich zeer mooie landwegen en singletracks situeren en een goede stuurvaardigheid nodig is. Een lange omhooglopende kasseistrook (Brabantsebaan) brengt ons langs de VRT-mast terug op het grondgebied van Leeuw. Vanaf hier fietsen we, via een stuk groene route, richting ‘Leureschuur’ in Vlezenbeek waar de rode route begint.
Vanaf Vlezenbeek centrum gaat de rode route richting Gaasbeek. Hier wordt het wat heuvelachtiger en komen we zo aan het domein Groenenberg waar we eventjes kunnen uitrusten na deze ‘groenenberg’ beklimming. Nadien zakken we richting Sint-Martens-Lennik en komen stilaan terug langs een mooie bosstrook op de groene route aan de ‘Leureschuur’.
We maken ons klaar om via het gehucht Rattendaal naar de aankomst aan het Wildersportcomplex te biken.

Er zijn geplastificeerde kaarten beschikbaar.
Een pakket van 3 kaarten met in totaal 217 km aan mountainbiketochten op aangeduid.
Een pakket kost 10 euro en is te verkrijgen op de sportdienst.
Er zijn ook kaarten beschikbaar van het Leeuws Mountainbikeparcours aan 3 euro het stuk.
Downloaden van de routes: MTB netwerk Zuidwest Rand/Route You