De Waterfactuur: Een storm in een glas water?

Waterfactuur

Een lekkende kraan of spoelbak kan grote gevolgen hebben voor je portemonnee: bij een lekkende kraan loopt 4 liter water per uur weg of 35 kubieke meter per jaar (1 kubieke meter = 1000 liter). Een toilet dat blijft lopen kan tot wel €902 per jaar extra kosten! Daarnaast kan je een lek niet altijd zien, maar wordt deze bijvoorbeeld ontdekt doordat de waterfactuur gestegen is. Het is belangrijk om herstellingen zo snel mogelijk te doen, maar mensen in armoede hebben vaak niet genoeg middelen voorhanden om ze uit te voeren.

Heel wat mensen kunnen hun waterfactuur niet betalen. Als je reeds een “sociaal tarief” krijgt worden er geen kosten aangerekend voor herinneringsbrieven en ingebrekestellingen. Maar als dit niet zo is, kan je zwaar in de problemen komen! Ingebrekestellingen kunnen dan extra kosten met zich meebrengen, en als het niet lukt om een afbetalingsplan te krijgen kan je water zelfs afgesloten worden. Zo’n beslissing gaat via het LAC – de Lokale Adviescommissie. In 2018 werden er 173 dossiers door het LAC behandeld. In 2019 waren dat er tot september al 118.

Lukt het niet om je waterfacturen te betalen? Neem tijdig contact op met het Sociaal Huis, T 02 371 03 50 of sociaal.huis@sint-pieters-leeuw.be.

Vergeet ook onze wedstrijd niet! Zoek de sleutel in onze gemeente en neem een foto. Deel de foto openbaar via sociale media met de hashtag #sleutelenaanwonen. Zo draag jij ook jouw steentje bij en zet je dit probleem mee in de kijker! Op 11 oktober maak je kans om met jouw foto een mooie prijs te winnen. Afspraak op de markt aan de Rink om 17 uur.