Mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is het bieden van hulp en zorg aan een persoon met een chronisch ziekte, een persoon met een beperking of een hulpbehoevende persoon en dit onbetaald en op langdurige basis. Je kan zowel mantelzorger zijn van je partner, een familielid, een vriend of een kennis.

Wat is mantelzorg niet?
  • Mantelzorg beoefen je niet als ‘beroep’;
  • Mantelzorg is ook niet hetzelfde als vrijwilligerswerk: vrijwilligers sluiten zich immers bewust aan bij een bepaalde organisatie en gaan van daaruit mensen helpen. Vrijwilligerswerk zet je ook stop wanneer je zelf wil. Mantelzorg daarentegen overkomt je meestal en je weet niet wanneer het aanbieden van de zorg zal eindigen.

Registreer je nu als mantelzorger bij het lokaal bestuur Sint-Pieters-Leeuw en ontvang onze nieuwsbrief met hierin de meest recente info.

Draagkracht

Zorg voor een persoon met een zorgnood brengt heel wat met zich mee en dit zowel praktisch, financieel, lichamelijk maar ook zeker emotioneel. Om de zorg op te nemen heb je dus voldoende draagkracht nodig en schakel je ook best tijdig de juiste hulp in.

Met onze lokale dienstencentra organiseren wij enkele mantelzorgcafés per jaar, waar je enerzijds je hart kan luchten en anderzijds sprekers met de nodige expertise aan bod komen. De programmatie van onze mantelzorgcafés vind je terug in onderstaande brochure.

Kan ik een attest of statuut aanvragen?

De Vlaamse overheid maakt werk van de officiële erkenning van de mantelzorger als zorgverlener. De wet is op dit moment nog niet geconcretiseerd. Registreer je als mantelzorger en dan houden we je hiervan op de hoogte.

Heb ik recht op een premie?

Er bestaan verschillende premies om mantelzorgers en zorgvragers te ondersteunen en dit zowel op het Vlaamse als lokale niveau:

Bijkomende hulp of ondersteuning nodig?

Neem contact op met ons zorgloket en stel jouw specifieke zorgvraag. Neem ook alvast een kijkje op onze rubriek ‘hulp aan huis’.

Je kan ook steeds contact opnemen met de dienst Maatschappelijk Werk van je mutualiteit om je hierin te begeleiden.

Meer info vind je ook op www.ma-zo.be.

Sociaal Huis

Fabriekstraat 1
1601 Ruisbroek
02 371 03 50
Openingsuren
ma
- enkel op afspraak
di
- enkel op afspraak
wo
- enkel op afspraak
do
- enkel op afspraak
vr
- enkel op afspraak

OPGELET! Gezien de nog steeds geldende coronamaatregelen werken we enkel op afspraak! Er kan een afspraak gemaakt worden via telefoon, via mail of aan het onthaal. We zijn telefonisch bereikbaar alle werkdagen van 8 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur, op vrijdag tot 12 uur.