Budgetmeter

Wat

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij je op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat je verbruikt. Je plaatst vooraf een bepaald bedrag op je budgetmeterkaart. Deze kaart plaats je in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kun je elektriciteit en gas verbruiken. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem van de prepaidkaarten van gsm's.

Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas. Met een budgetmeter betaal je de energie op voorhand. U hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

Werking van een budgetmeter

  • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijg je een budgetmeterkaart, een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart.
  • Je moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen. In het Sociaal Huis kan deze budgetmeterkaart opgeladen worden. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact.
  • Wanneer je thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kan je zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op je kaart opgebruikt is.
  • Daarna zul je terugvallen op een noodkrediet. Je moet dan je kaart gaan herladen.
  • Heb je in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan heb je voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.
Procedure

Als je leverancier je contract opzegt en je na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt je netbeheerder je leverancier. Je krijgt dan de kans om je schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met je maatschappelijk werker, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als je je rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal je netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

Je mag de gratis plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als je dat toch weigert, kan je misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Permanentiemomenten Sociaal Huis

Maandag8.00 - 11.30 uur
Sociaal Huis Ruisbroek
DinsdagGESLOTEN

Woensdag

8.00 - 11.30 uur
Gemeentehuis Sint-Pieters-Leeuw
Donderdag8.00 - 11.30 uur
Sociaal Huis Ruisbroek
Vrijdag8.00 - 11.30 uur
Gemeentehuis Sint-Pieters-Leeuw

Sociaal Huis

Fabriekstraat 1
1601 Ruisbroek
02 371 03 50
Openingsuren
ma
- enkel op afspraak
di
- enkel op afspraak
wo
- enkel op afspraak
do
- enkel op afspraak
vr
- enkel op afspraak

OPGELET! Gezien de nog steeds geldende coronamaatregelen werken we enkel op afspraak! Er kan een afspraak gemaakt worden via telefoon, via mail of aan het onthaal. We zijn telefonisch bereikbaar alle werkdagen van 8 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur, op vrijdag tot 12 uur.