Verlies of diefstal eID

DOC STOP 00800 2123 2123

Stel je voor: je raakt je portefeuille kwijt in een drukke winkelstraat. Wat moet je doen?

Verloren of gestolen, eigenlijk weet je niet hoe het precies is gebeurd. Je geld, bankkaart, rijbewijs, identiteitskaart, ... allemaal weg. Hoe voorkom je dat iemand misbruik maakt van jouw documenten? En hoe geraak je aan nieuwe exemplaren?

1. Blokkeer onmiddellijk al je kaarten

De eerste stap is al je kaarten blokkeren, ook je identiteitskaart. Je identiteitskaart wordt dan onmiddellijk geannuleerd om te voorkomen dat iemand jouw identiteit misbruikt door bijvoorbeeld een lening aan te gaan of een wagen te huren op jouw naam. Al wat je moet doen, is bellen naar DOC STOP op het gratis nummer 00800 2123 2123. DOC STOP is 24u/24u en 7 dagen per week bereikbaar, zelfs vanuit het buitenland. Ook de Belgische paspoorten en de nieuwe elektronische kaarten voor vreemdelingen kunnen met DOC STOP worden geblokkeerd.

2. Doe zo snel mogelijk aangifte

Bij verlies (enkel Belgische nationaliteit) ga je gewoon naar de bevolkingsdienst van je hoofdverblijfplaats (Pastorijstraat 21 te Sint-Pieters-Leeuw). Buiten de openingstijden kan je bij de politie langsgaan (politiepost Halle - Victor Baetensstraat 4 te 1500 Halle).

Bij diefstal moet je aangifte doen bij de politie. Ook indien je niet de Belgische nationaliteit hebt en je jouw elektronische vreemdelingenkaart kwijt bent, moet je naar de politie gaan.

Na aangifte krijg je van de bevolkingsdienst of van de politie een bewijs dat jouw tijdelijke identiteitskaart vervangt. Hiervoor is één recente pasfoto nodig. Vergeet dus niet een foto mee te nemen als je aangifte gaat doen.

3. Een nieuwe identiteitskaart aanvragen

Na de aangifte krijg je automatisch een oproep om een nieuwe kaart aan te vragen. Samen met je bewijs van aangifte en één goede, recente pasfoto (met witte achtergrond) ga je naar het gemeentehuis, Pastorijstraat 21 te Sint-Pieters-Leeuw. De prijs voor een nieuwe identiteitskaart is 21 euro. Je kan de nieuwe kaart ophalen wanneer je de persoonlijke codes hebt ontvangen. Dit is meestal 3 tot 4 weken na de aanvraag van de kaart.

Bevolkingsdienst

Pastorijstraat 21
1600 Sint-Pieters-Leeuw
02 371 22 11
Openingsuren | !! ENKEL OP AFSPRAAK !!
ma
-
-
di
-
wo
-
-
do
-
vr
-
Gegevens ophalen
Gegevens ophalen
Fotocabine in gemeentehuis
Fotocabine in gemeentehuis

Pasfoto's nodig? Dan kan je terecht in de fotocabine in de inkomhal van het gemeentehuis. Je betaalt slechts 6 euro. Let op! Dit kan uitsluitend met Bancontact.
De fotocabine is rolstoeltoegankelijk.