Compostbak

Compostbak

Een compostbak of -silo is geschikt voor een vrij grote tuin. De meest gebruikte methode is een combinatie van één, twee of drie bakken, die je zelf ineen kan knutselen.

Wanneer je twee bakken aan elkaar bouwt, kan je na enkele maanden het materiaal van de eerste bak in de tweede scheppen, waarbij de tweede bak gebruikt wordt als narijping. In de eerste bak kan men onmiddellijk opnieuw starten. Een eventuele derde bak kan gebruikt worden als reserve (om het teveel aan gras of bladeren of ander materiaal te stockeren).

Net zoals bij de composthoop kies je een beschutte, halfbeschaduwde plaats. De meest voorkomende grootte van een compostbak is ongeveer 1 m³.

Je kan een compostbak maken (of kopen) met een deksel. Het voordeel daarvan is dat je materiaal bij hevige regenval droger blijft. Compost mag echter ook niet te droog zijn.
In je compostbak kan je een luik voorzien. Dat is handig om het reeds gecomposteerde materiaal te bekijken en te beoordelen op kwaliteit. Je kan eventueel ook voorzien dat de wanden (of één wand) gemakkelijk weg te nemen zijn, wat het verwijderen van het materiaal aanzienlijk vergemakkelijkt.

Hoe je compostbak of -silo er ook uitziet, denk eraan dat een goede luchtcirculatie van groot belang is. Luchttoevoer zorgt ervoor dat het materiaal niet verstikt.

Je kan een compostbak kopen via de gemeente. In dit geval betreft het een samenaankoop, georganiseerd door de intercommunales, waardoor de prijs uiteraard sterk gedrukt kan worden.