Wormenbak

Wormenbak

De wormenbak is de ideale manier van composteren voor gezinnen zonder of met een kleine tuin. De wormen zorgen voor de vertering van het organisch afval tot zeer fijne compost (vermicompost).

Een wormenbak kan je kopen in de handel. Hij neemt weinig plaats in. "The original wormery" is een zeer handig model. Deze wormenbak ziet eruit als een gewone vuilbak, met onderaan een scheidingsplatform en een kraantje (voor de afvoer van het overtollige water). Je kan zo'n wormenbak ook zelf maken: een kunststofbak met geperforeerde bodem (luchttoevoer en afvoer van overtollig vocht).

De bewoners van de wormenbak, zijn speciaal geselecteerde compostwormen: 'Eisenia foetida' of 'Eisina andrei'. De gewone regenworm is ongeschikt, ze kan zelfs niet overleven in een compostbak.
Compostwormen kan je uit de composthoop van je buurman halen. Ze zijn rood-oranje gestreept. Er bestaan ook 'wormen-kwekerijen'.

Onderaan in de wormenbak, op de scheidingsplatform, leg je een stukje krant. Daarbovenop strook je versnipperd krantenpapier (een laagje van 2 cm). Maak het wat vochtig door er water over te sproeien. Daar zet je de wormen in. Voeg een handvol keukenafval toe. De eerste twee weken mag je slechts enkele handenvol keukenafval toevoegen. Daarna kan je de bak stelselmatig vullen (hoe kleiner de stukken, hoe beter). Na +/- acht weken tot een paar maand is de inhoud getransformeerd tot 'vermicompost'.

Via het kraantje onderaan kan je regelmatig het overtollige afvalwater 'aftappen'. Verdund met water is dit de ideale voeding voor kamperplanten.

Opgelet! Zet de wormenbak in de winter op een vorstvrije plaats, want compostwormen kunnen bevriezen.

Dienst Leefmilieu

Pastorijstraat 21
1600 Sint-Pieters-Leeuw
02 371 63 54
Openingsuren | !! ENKEL OP AFSPRAAK !!
ma
-
-
di
-
wo
-
-
do
-
vr
-
Gegevens ophalen
Gegevens ophalen