Bescherm je waterleiding tegen de winterkou: wintertips

Gepost op 04/11/2019 - 10:14

Wintertips: bescherm uw waterleiding en watermeter

Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan u ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep graag enkele tips.

  • Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft.
  • Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Let wel op voor kunststofbuizen en voor het binnenwerk van de watermeter: deze kunnen smelten door de warmte (wikkel dus nooit een verwarmingslint rond de leiding, maar leg het verwarmingslint parallel). Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe beroep op een vakman.
  • Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.
  • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat u de hoofdkraan heeft dichtgedraaid.
  • Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleert u best regelmatig de stand van uw watermeter. Stelt u plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. U kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand van uw watermeter noteren. Indien u ’s nachts geen water verbruikt hebt en u stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit u waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleert u best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo komt u in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Wat doet u als de leidingen toch bevroren zijn?

  • Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met de haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander. Pas op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer.
  • Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er zouden wel eens buizen gesprongen kunnen zijn en dan zit u met waterschade na ontdooiing. Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden.
  • Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is, dient u de hulp in te roepen van uw drinkwaterbedrijf.
  • Als u er niet in slaagt om de leidingen te ontdooien, kan u enkel wachten tot het warmer wordt en dan ontdooien de leidingen vanzelf. In dat geval houdt u de hoofdkraan best dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijdt u eventuele lekken bij plotse dooi.
  • In geval van waterschade neemt u best contact op met uw verzekeraar. Maak ook de nodige foto’s.

Voor meer tips kan u terecht op onze website www.dewatergroep.be.