Burgerbudget voor klimaatprojecten voor en door Leeuwenaren

Gepost op 17/03/2022 - 14:21

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw voorziet burgerbudget voor klimaatprojecten voor en door Leeuwenaren. Heb je een concreet voorstel over hoe jij of je vereniging/onderneming de klimaatuitdagingen in je straat, buurt of wijk kan aanpakken? Tot 30 april 2022 kan je jouw projectvoorstel indienen via www.leeuwdenktmee.be/burgerbudget en maak je kans op financiële ondersteuning.

Dit burgerbudget is één van de vele acties die het gemeentebestuur onderneemt om de doelstellingen van het lokaal energie- en klimaatpact te bereiken. Dit klimaatpact is een overeenkomst tussen Vlaanderen en de lokale besturen om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Sint-Pieters-Leeuw voorziet nu een budget van 5.000 euro voor de realisatie van klimaatprojecten voor en door inwoners. We denken hierbij aan de vier werven van het klimaatpact, maar ook projecten rond circulaire economie en voeding zijn toegelaten:

1.    Laten we een boom opzetten (vergroening).
2.    Verrijk je wijk (renovatie, hernieuwbare energie).
3.    Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (duurzame mobiliteit).
4.    Water het nieuwe goud (droogteproblematiek).

Een onafhankelijke jury beoordeelt alle ontvankelijke projectvoorstellen en geeft een score op 100. Wie een score van minstens 60 haalt, kan door naar de volgende ronde. Van 6 tot 26 juni 2022 kan iedere burger stemmen op zijn drie favoriete projecten. Deze stemming weegt voor 50 % in de eindbeoordeling. In de loop van de maand juli wordt bekend gemaakt welke projecten mogen uitgevoerd worden met het burgerbudget. Per project bedraagt dit minimum 500 euro (incl. btw) en maximum 2.500 euro (incl. btw).

Bezorg ons dus zeker jouw klimaatidee via www.leeuwdenktmee.be/burgerbudget en help ons om de CO2-uitstoot maximaal terug te dringen en ons weerbaarder te maken voor de reeds veranderende klimaatomstandigheden.