Centrale keuken OCMW Sint-Pieters-Leeuw sleept opnieuw Smiley-certificaat in de wacht

Gepost op 01/07/2021 - 16:15

Op 11 mei 2021 sleepte de centrale keuken van het OCMW Sint-Pieters-Leeuw opnieuw het Smiley-certificaat in wacht. Daarmee bewijst de keuken dat ze blijft voldoen aan de strenge vereisten op vlak van hygiëne en voedselveiligheid die werden vooropgesteld door het Federaal Voedselagentschap inzake Voedselveiligheid (FAVV). Deze erkenning is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen het OCMW Sint-Pieters-Leeuw, het keukenteam en Compass Group.

Samenwerking Compass Group

De centrale keuken van het OCMW Sint-Pieters-Leeuw werkt sinds januari 2020 samen met Compass Group. Het cateringbedrijf, met Ellen van Nimmen als gerante, staat onder andere in voor de dagelijkse leiding in de keuken, het opstellen van de menu’s en de leveringen van eten en drank.

In de keuken werken op dit ogenblik een 16-tal medewerkers die 7 dagen op 7 met de grootste zorg maaltijden maken voor het woonzorgcentrum Zilverlinde, de drie lokale dienstencentra, de gemeentelijke kinderdagverblijven en de dienst maaltijden aan huis. Samen goed voor dagelijks zo’n 325 verse, lekkere en kwalitatieve maaltijden.

Smiley garandeert voedselveiligheid en hygiëne

Ook in 2017 ontving de centrale keuken het Smiley-certificaat voor een periode van 4 jaar. Om het certificaat te kunnen behouden bleven de medewerkers hun beste beentje voorzetten want het certificaat wordt niet zo maar gegeven. De keuken moet daarvoor blijven inzetten op een heel aantal vereisten waaronder de invoering van een autocontrolesysteem. Dat systeem garandeert de voedselveiligheid en traceerbaarheid over de hele keten: vanaf de selectie van de grondstoffen tot en met het bord van de gebruiker. Concreet betekent dit onder andere het respecteren van de temperaturen bij de ontvangst van de grondstoffen, bij het opslaan van de voedingsmiddelen en bij de verdeling van de maaltijden aan de gebruiker. Daarnaast is er een fundamentele rol weggelegd voor het naleven van de hygiënenormen.

Blijvend inzetten op kwaliteit

De centrale keuken beschikt al enkele jaren over het Smiley-certificaat en bewees met deze nieuwe uitreiking dat het de kwaliteit van de maaltijden hoog in het vaandel blijft dragen. De medewerkers zijn dan ook opgetogen met deze erkenning. Het Smiley-label is geldig tot einde 2024 maar de inzet van de keuken om kwaliteitsvolle, veilige maaltijden te verzorgen is blijvend!