Deel Brusselbaan afgesloten wegens stabiliteitsprobleem aan woning

Gepost op 05/04/2022 - 18:30

UPDATE 06/04/2022

Vanaf 16 uur wordt de Brusselbaan ter hoogte van huisnummer 3 opnieuw opengesteld voor éénrichtingsverkeer en dit in afwachting van een aantal extra onderzoeken.

Pas wanneer de resultaten van deze onderzoeken of expertises gekend zijn, kan de straat volledig worden opengesteld.

Verkeer komende van het Koning Albertplein kan opnieuw langs de Brusselbaan naar de Bergensesteenweg. Verkeer komende van de Bergensesteenweg blijft de omleiding volgen via de L. Kreperlaan.

 

Omleidingsplan

UPDATE 05/04/2022 om 18.30 uur

De gemeentediensten en de Watergroep volgen de situatie t.h.v. Brusselbaan 3 verder op. In de loop van vandaag en morgen gebeuren nog verdere herstellingswerken en verschillende controles van de nutsvoorzieningen. In afwachting blijft het deel van de Brusselbaan tussen de Bergensesteenweg en de Grensbeekweg nog minstens tot en met morgen volledig afgesloten. Al het doorgaand verkeer wordt dus nog steeds omgeleid via de Albert Van Cotthemstraat en de Watertorenstraat.

UPDATE 20.00 uur

Inmiddels werd het beton gestort onder de getroffen woning en ter hoogte van de voorgevel en het voetpad. Deze operatie is alvast geslaagd, maar het beton moet nu eerst uitdrogen. Morgenmiddag zullen stabiliteitsingenieurs nagaan of de woning voldoende gestabiliseerd is opdat de bewoners opnieuw hun intrek kunnen nemen.

Enkele bewoners werden intussen opgevangen bij vrienden. Eén koppel werd tijdelijk gehuisvest via de OCMW-diensten van de gemeente.

Momenteel is de toevoer van drinkwater voor de bewoners van de Brusselbaan tijdelijk afgesloten. Ter hoogte van nr. 74 en schuin tegenover nr. 1 werd een kraan geïnstalleerd waar buurtbewoners water kunnen halen.

De Brusselbaan, tussen de Bergensesteenweg en de Grensbeekweg, blijft minstens tot morgenavond volledig afgesloten.
Morgenmiddag zal nagegaan worden hoelang deze situatie nog zal duren. Een volgende update voorzien we in de loop van dinsdagnamiddag.

UPDATE 17.00 uur

Wegens een mogelijk stabiliteitsprobleem aan de woning van Brusselbaan 3 werd eerder vandaag het deel van de Brusselbaan tussen de Bergensesteenweg en het Koning Albertplein afgesloten voor het doorgaand verkeer. Op advies van de stabiliteitsingenieurs zal er onder de getroffen woning beton worden gegoten waar de grond is weggespoeld. Pas later vandaag zal duidelijk zijn of dit lukt of niet. Indien dit lukt, zal morgen beoordeeld worden of deze werken voldoende zijn om het stabiliteitsprobleem op te lossen.

Wegens de werken, en uit veiligheidsoverwegingen, blijft de Brusselbaan al minstens tot en met morgen afgesloten tussen de Bergensesteenweg en de Grensbeekweg. De gemeentediensten plaatsen de nodige signalisatie.
Het doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Albert Van Cotthemstraat en de Watertorenstraat tot de Brusselbaan.
Lijnbussen 144 en 145 volgen eveneens de omleiding waardoor de bushaltes langs de Brusselbaan tussen de Bergensesteenweg en de Watertorenstraat tijdelijk niet bediend worden.

Een update over de situatie volgt later.

13.00 uur

Het deel van de Brusselbaan tussen de Bergensesteenweg en het Koning Albertplein, is momenteel preventief afgesloten wegens een mogelijk stabiliteitsprobleem aan de woning van Brusselbaan 3. Deze woning bevindt zich tussen de Bergensesteenweg en de Grensbeekweg. Door een lek in de waterleiding is er ondergrond weggespoeld waardoor de stabiliteit van de betreffende woning in vraag wordt gesteld. De politie en de brandweer zijn ter plaatse. Een stabiliteitsingenieur werd opgevorderd om de situatie te bekijken.

Lijnbussen 144 en 145 rijden hierdoor om via de Albert Van Cotthemstraat en de Watertorenstraat. De haltes langsheen de Brusselbaan tussen de Bergensesteenweg en de Watertorenstraat worden momenteel niet bediend.
Bewoners van de Brusselbaan, Tolhuisweg en Grensbeekweg kunnen hun woningen bereiken via het Koning Albertplein.

Een update over de situatie volgt later.