Inschrijvingen basisonderwijs

Gepost op 29/04/2020 - 12:02

In Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw gebruiken we al enkele jaren een centraal aanmeldingsregister (CAR) voor een plaatsje in het basisonderwijs. Sinds dit jaar heeft ook Sint-Genesius-Rode zich aangesloten bij dit samenwerkingsverband. De voorrangsperiode voor broers en zussen en kinderen van personeel sloten we al een tijdje geleden af. Op 29 april ontvingen ook alle andere ouders het resultaat van hun aanmelding. Voor de onthaalklas kreeg 98% van de kleuters een plaats toegewezen in een school die de ouders hadden aangevraagd. Bijna alle kinderen die aanmeldden, kregen dus daadwerkelijk een school naar keuze toegewezen. 15 kinderen vielen jammer genoeg uit de boot, maar er zijn nog plaatsen beschikbaar in de scholen.

Via het een online aanmeldingsregister worden de vrije plaatsen in de scholen op een neutrale en transparante manier aan de kinderen toegewezen. Hiervoor houdt dit systeem in de eerste instantie rekening met de schoolvoorkeuren van de ouders. Als er meer aanmelders dan vrije plaatsen zijn, speelt de afstand tussen de woonplaats van het kind en de gekozen school een doorslaggevende rol. Eenmaal de kinderen een plaats toegewezen kregen, moeten de ouders hun kind nog in de toegewezen school gaan inschrijven. Dit kan tussen 4 en 26 mei. 

Dit jaar zijn er extra richtlijnen voor de scholen om de inschrijvingen zo vlot mogelijk te laten verlopen, met aandacht voor de coronamaatregelen. Ouders die een toewijzing ontvingen, zullen via de school instructies krijgen hoe ze hun toewijzing naar een definitieve inschrijving kunnen omzetten.

Aanmelden voor de onthaalklas 

Voor de start van de aanmeldingen waren er 1228 vrije plaatsen in de onthaalklas. Er meldden voor dat geboortejaar ook 622 broers, zussen en kinderen van personeel met voorrang aan, deze leerlingen kregen allemaal een toewijzing in hun school van voorrang. 91% van de andere instappers met geboortejaar 2018 kan terecht in de school van eerste keuze. 97% kreeg een plaats toegewezen in één van de eerste drie voorkeurscholen. 

Aanmelden voor de andere leerjaren

Ouders die hun kind willen inschrijven in een hogere klas, bijvoorbeeld omwille van een verhuis, hebben meer kans op een weigering. In de hogere jaren is er immers weinig verloop van de leerlingen, waardoor het moeilijker is om nog een vrije plaats te vinden. Toch kreeg nog 53% van deze leerlingen een plaatst toegewezen in hun school van voorkeur. 

Geen toewijzing

Ouders die geen toewijzing hebben ontvangen of de aanmeldingsperiode gemist hebben, hoeven niet meteen te wanhopen. In de onthaalklassen voor instappers geboren in 2018 zijn er over de hele regio nog plaatsen over. Om te weten in welke scholen nog plaatsen zijn, kan je begin juni surfen naar www.basisschool-aanmelden.be . Vanaf 3 juni (8u) starten de vrije inschrijvingen in de scholen zelf. Hoe deze inschrijvingen zullen verlopen rekening houdend met de coronamaatregelen, zal op de website te lezen zijn.