Inschrijvingen - schooljaar 2020-2021

Gepost op 13/12/2019 - 09:45

Inschrijven in een basisschool? Eerst aanmelden!

Heb je een zoon of dochter geboren in 2018 die in de loop van het schooljaar 2020 – 2021 naar school zal gaan? Of wil je veranderen van school? Dan moet je hem of haar digitaal aanmelden via het centraal aanmeldingsregister. 

Waarom een digitaal centraal aanmeldingssysteem?

Met het centraal aanmeldingsregister zorgen we ervoor dat alle ouders evenveel kansen krijgen om hun kind in te schrijven in hun favoriete school. We voorkomen ook dat ouders dagenlang moeten kamperen aan de schoolpoort tijdens de inschrijvingsdagen. Alle kleuter- en lagere scholen van alle netten van Beersel, Halle, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw werken samen via het aanmeldingssysteem. 

Het online aanmeldingssysteem heeft de laatste jaren zijn nut zeker al bewezen. Alle kinderen die zich vorig schooljaar hebben ingeschreven, kregen ook een plaats toegewezen. De aanmeldingen van de jongste instappertjes bijvoorbeeld hebben in 9 van de 10 gevallen geleid tot een inschrijving in de school van eerste keuze. 

Hoe verloopt de toewijzing?

Voor het toewijzen van een school houdt het systeem in eerste instantie rekening met de schoolkeuze van de ouders. Als er te weinig plaats is, speelt de afstand tussen de woonplaats van het kind en de school een doorslaggevende rol. Eenmaal de kinderen een plaats toegewezen kregen, moeten de ouders zich vervolgens melden in de school om de inschrijving concreet te maken. 

Welke kinderen moeten zich aanmelden?

Alle kinderen geboren in 2018 en alle oudere kinderen die nog niet naar school gaan of willen veranderen van school. Ook broers, zussen en kinderen van personeel die voorrang hebben moeten aanmelden in de aanmeldperiode voor voorrangsgroepen.

Hoe je kind aanmelden en inschrijven?

  1. Heb je al een broer of zus die in een basisschool ingeschreven is of werk je voor een basisschool? Dan heb je in die basisschool voorrang. Je kan enkel voor deze basisschool aanmelden met voorrang tussen 6 januari en 17 januari op www.basisschool-aanmelden.be. Je krijgt een toewijzingsbericht via mail. Je gaat naar de toegewezen school tussen 27 januari en 14 februari om jouw kind effectief in te schrijven.
  2. Behoor je niet tot de bovenstaande voorrangsgroep? Dan meld je je kind aan tussen 2 maart en 31 maart 2020 op www.basisschool-aanmelden.be. Je krijgt een toewijzingsbericht via e-mail. Je gaat naar de toegewezen school en schrijft je kind in van 4 mei tot 26 mei 2020.

Voor meer info neem je contact op met de deskundige onderwijs door te mailen naar onderwijs@sint-pieters-leeuw.be of door te bellen naar 02/371 22 38

Een infosessie vindt plaats op 16 januari om 20u00 in CC Coloma.