Nieuws uit de gemeenteraad

Gepost op 28/05/2021 - 09:11
Elektrische deelwagens in Leeuw

Binnenkort delen inwoners van Sint-Pieters-Leeuw en de gemeentediensten zes elektrische personenwagens. De gemeenteraad keurde op donderdag 27 mei 2021 een bestek goed, waarmee vooral lokale handelaars deze wagens en bijhorende service kunnen aanbieden.
De gemeentelijke diensten reserveren vooraf de periodes waarin zij de wagens als vervanging van hun eigen dienstvoertuig zullen gebruiken. Dat is uiteraard vooral op werkdagen en overdag.

Opdat inwoners een dergelijke deelwagen relatief dichtbij zou kunnen oppikken, spreiden we deze wagens over verschillende locaties. De komende maanden wordt de procedure gevoerd zodat deze deelwagens in de eerste helft van 2022 in het straatbeeld kunnen verschijnen.

Waar zal je de auto’s kunnen vinden?

  • Parking OCMW in Ruisbroek
  • Parking Kerkstraat in Ruisbroek
  • Parking Schockaertstraat/Vendelmansstraat in Negenmanneke
  • Parking Zilverlinde in Zuun
  • Parking Merselborre in Vlezenbeek
  • Parking gemeentehuis aan de Rink
Gemeente Sint-Pieters-Leeuw stelt via concessie gronden ter beschikking voor padelterreinen

Het voorbije jaar kwam padel in het vizier van menig sporters. Deze mix van tennis en squash die wordt gespeeld met vier personen is immers een leuke manier om samen je conditie op pijl te houden. Een gezonde én sociale sport dus! Daar speelt de gemeente Sint-Pieters-Leeuw graag op in.
In het bestuursakkoord kondigde de gemeente al aan in de toekomst te investeren in padelterreinen. Het laatste half jaar kreeg de gemeente diverse aanvragen van privé initiatiefnemers en toonden zowel clubs als investeerders interesse in het uitbaten van padelterreinen. De gemeente besloot dan ook om gronden ter beschikking te stellen via een concessie-overeenkomst.
De sites worden voorzien aan sportcomplex AJ Braillard en het Wildersportcomplex. Op elke site is er ruimte voor maximaal 4 padelterreinen. Begin juni worden de concessievoorwaarden openbaar gemaakt en kunnen er dossiers worden ingediend.

Duurzame gemeentelijke voertuigen

De gemeenteraad van donderdag 27 mei 2021 keurde een bestek goed om 7 voertuigen te vervangen, waarvan 3 voor de technische diensten, 3 voor het bezorgen van de maaltijden aan huis en 1 voor de minder mobiele centrale. Van deze vervangingsronde wordt gebruik gemaakt om het wagenpark duurzamer te maken.
Vijf van de zeven voertuigen moeten verplicht aangeboden worden als elektrische voertuigen. De twee overige kunnen aangeboden worden met klassieke brandstoffen, maar als iemand dit wel zou kunnen aanbieden onder elektrische vorm dan krijgt die een voordeel bij de gunningscriteria. Het is een beleidskeuze die in december 2018 werd vastgelegd; alle personenwagens die worden aangeschaft zullen voortaan elektrisch rijden en alle grotere dienstvoertuigen maximaal elektrisch.

Parkeer en Zorg

Dokters, verplegers en zorgverleners hebben vaak problemen bij het vinden van een parkeerplaats wanneer ze op huisbezoek gaan bij hun patiënten. Vanaf 1 juni kunnen zorgverstrekkers in Sint-Pieters-Leeuw parkeren op bepaalde plaatsen waar men normaal niet mag parkeren. Dit zijn plaatsen voor een oprit of garage.
De plaatsen worden door de eigenaar of huurder kenbaar gemaakt door een Parkeer & Zorg-sticker op te hangen aan hun oprit of op hun garage. Tijdens huisbezoeken kunnen zorgverleners hier tussen 9 en 18 uur parkeren en dit voor maximaal 90 minuten, mits het leggen van hun Parkeer & Zorg-kaart.
De tijd die ze uitsparen, kan dan extra aan zorgbehoevenden worden besteed. Moet de eigenaar of huurder toch in zijn/haar oprit of garage dan kan deze gewoon even bellen naar het GSM-nummer vermeld op de Parkeer & Zorg-kaart van de zorgverstrekker.

Via www.sint-pieters-leeuw.be/parkeerpluszorg of via de dienst Mobiliteit 02 371 22 92 kan je vanaf 1 juni een sticker of een kaart aanvragen.
Je vindt bovendien op de website het reglement en een overzicht van de locaties waar parkeren is toegestaan!