Sint-Pieters-Leeuw wil sigarettenpeuken van de straat halen tijdens Handhavingsweek

Gepost op 30/09/2019 - 11:40

De derde editie van de Handhavingsweek is vandaag in Sint-Pieters-Leeuw op gang getrapt. In heel Vlaanderen worden de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven. Meer dan 5000 handhavers - van politieagenten en GAS-ambtenaren tot wegentoezichters en controleurs van De Lijn - bundelen de krachten. Elke gemeente werkt een eigen actieplan uit, in Sint-Pieters-Leeuw zullen de handhavers extra focussen op sigarettenpeuken op straat.

De Handhavingsweek is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG). In heel Vlaanderen gaan meer dan 5000 handhavers de straat op. Ze voeren extra controles op, ze spreken overtreders aan op hun gedrag én ze belonen mensen die wel netjes hun afval in de vuilnisbak gooien. Vorig jaar werden tijdens de Handhavingsweek ruim 1.000 GAS-vaststellingen opgemaakt en 250 pv’s opgesteld, maar ook meer dan 3.300 beloningen uitgedeeld.

De Handhavingsweek is een beetje te vergelijken met de flitsmarathons. Natuurlijk wordt er een heel jaar door gecontroleerd op overdreven snelheid, maar één week per jaar staat het probleem extra hoog op de agenda. Dat doet de Handhavingsweek met de problematiek van zwerfvuil en sluikstort. Niet alleen de (sociale) controle wordt opgevoerd, ook alle mensen die zich wel aan de regels houden worden beloond.

Handhaving is het noodzakelijke sluitstuk van de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Zwerfvuil en sluikstort scoren bijzonder hoog op het ergernissenlijstje van de Vlaming, alsook op die van de Leeuwenaar. Onderzoeken tonen dat steeds meer mensen die ergernis omzetten in actie, en mee de handen uit de mouwen steken voor een propere buurt. Een goed voorbeeld hiervan is de zwerfvuilactie ‘Op 5 minuten proper’ waarbij vrijwilligers straten zwerfvuilvrij maken. Die mensen verdienen niet alleen een schouderklopje, ze moeten er ook op kunnen rekenen dat de overtreders niet wegkomen met hun storend gedrag.

Focus op sigarettenpeuken en hondenpoep

Elke gemeente werkt voor de Handhavingsweek een eigen actieplan uit, met een focus op de lokale overlast. In Sint-Pieters-Leeuw zal de gemeente nauw samenwerken met afvalintercommunale Intradura om sigarettenpeuken en hondenpoep uit het straatbeeld te verbannen. Ze zetten eerst in op dialoog en sensibilisering, en dan pas op boetes.

Daar werd voor de Handhavingsweek trouwens al mee begonnen. Intradura heeft een nulmeting uitgevoerd aan de horecazaken in de gemeente. Bij de zaken die het slechtst scoren, zullen de handhavers deze week langsgaan. Zo wordt eigenaars en uitbaters de kans geven om zelf – samen met hun klanten – het probleem van de sigarettenpeuken aan te pakken. Na de Handhavingsweek volgt een nieuwe meting.