Start automatische verwerking van de trajectcontroles

Gepost op 27/01/2020 - 09:33

Vanaf 1 februari 2020 start de automatische verwerking van de trajectcontroles en worden de processen-verbaal voortaan in Gent opgesteld.

In 2015 plaatste de gemeente Sint-Pieters-Leeuw aan enkele invalswegen haar eerste ANPR-camera’s. Deze intelligente camera’s, die automatisch nummerplaten herkennen en signaleren, worden o.a. gebruikt voor politioneel werk (recherche, interventie …). Sinds 2018 worden ze in Ruisbroek eveneens gebruikt voor de controle op zwaar doorgaand verkeer. Om ook snelheids-trajectcontroles te kunnen uitvoeren, werden er in 2017 nog enkele ANPR-camera’s bijgeplaatst. Het Vlaams gewest plaatste er op de Bergensesteenweg (Zuun) en op de Lenniksebaan (gewestgrens-Juwet). De gemeente plaatste er op de Postweg (gewestgrens-Sint-Anna straat). Intussen werken deze trajectcontroles reeds enige tijd. Tot op heden, wegens problemen met de oplevering en de homologatie, helaas nog zonder automatische verwerking van de pv’s, maar hier komt nu snel verandering in.

Vanaf 1 februari 2020 zullen alle overtredingen automatisch vastgesteld worden in het gewestelijke verwerkingscentrum (GVC) van Oost-Vlaanderen, gevestigd in Gent.

Het GVC is een afdeling van de federale wegpolitie (WPR) waar de lokale politie beroep kan op doen voor het verwerken van de overtredingen die door automatisch werkende toestellen (camera’s) worden vastgesteld. De vaststellingen van de snelheidsovertredingen worden digitaal overgemaakt aan het GVC. Zij zorgen dan voor de verwerking, het opstellen van de pv’s en het opvolgen van de dossiers. Voor het beheer van de camera’s blijf de lokale politie verantwoordelijk.

Het gemeentebestuur hoopt op 0 euro aan boetes, want dit zou betekenen dat iedereen zich aan de maximum snelheid houdt. Het is ook de reden waarom we de eerste maanden extra oranje informatieborden hebben aangebracht. 0 euro zou de ultieme bevestiging zijn dat de doelstelling op het terrein voor 100 % bereikt werd.