Voormalig gemeentehuis van Vlezenbeek wordt gerenoveerd

Gepost op 05/06/2020 - 12:13

Het voormalig gemeentehuis van Vlezenbeek wordt gerenoveerd. De werken starten deze week en zullen in totaal ongeveer 6 maanden duren. Het gebouw wordt volledig opgewaardeerd. De gevel, het dak worden opgeknapt net zoals de klok en de windhaan die eveneens in ere worden hersteld. In een volgende fase zal ook de binnenkant gerenoveerd worden. Het gemeentebestuur investeert 450.000 euro in de renovatie van het gebouw.

Het voormalig gemeentehuis werd in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw opgetrokken in "landelijke stijl" naar een ontwerp van architect Antoine Courtens. Zijn naam staat nog steeds in de gevelsteen rechts in het inkomportaal. Het oude gemeentehuis is één van die gebouwen waar men in Vlezenbeek trots mag op zijn. Het hoort gewoon bij het straatbeeld.

Het complex werd ingehuldigd op 21 september 1952. Na de fusie van de gemeenten verloor het gebouw zijn functie als zetel van het bestuur. Nadien huisde de KLJ en de bibliotheek in het gebouw. Het gemeentebestuur koos ervoor om het gebouw te renoveren alvorens definitief de knoop door te hakken naar de invulling ervan.

Sinds maart 2019 heeft de Vlaamse Regering het gebouw beschermd als monument. In het inkomportaal met kruisgewelf hangt nog steeds het bekronend wapenschild Sc(h)ockaert, heren van Gaasbeek, dat in 1948 officieel erkend werd als gemeentewapen. Ook het gedenkteken van blauwe hardsteen voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen is een belangrijk onderdeel aan het gebouw.

Om ieders veiligheid werd inmiddels de groenzone rond het gebouw en de eerste zes parkeerplaatsen achter het gebouw afgezet als werfzone.