Week van de bij: ontvang je eigen bloemenzaadzakje!

Gepost op 07/05/2021 - 11:59

Van 30 mei tot 6 juni vieren we de week van de bij! Wil je zelf bijdragen aan het bijenbestand? Onze gemeente zorgt voor bloemenzaadzakjes! Stuur een mailtje naar leefmilieu@sint-pieters-leeuw.be, laat je adres achter en wij sturen jou een zaadzakje op!

Waarom zijn bijen belangrijk?

Zonder bijen een lege winkelkar

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Honingbijen als indicator

Honingbijen zijn een indicator voor ons leefmilieu. Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een signaalfunctie.
Het is dus geen goed nieuws dat in 2013 meer dan 34 % van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde.

Het afsterven van bijenvolken heeft verscheidene oorzaken:

  • de Varroa-mijt (een parasiet)
  • kwalitatieve en kwantitatieve afname van een geschikt leefmilieu
  • gebruik van pesticiden door de mens

Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin? Bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen. Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Zo wordt een vierkante meter bloemen een paar kubieke meter planten mét bloemen. Kies voor bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren jaren lang voedsel.

Bloemzaadzakjes

De inwoners van Sint-Pieters-Leeuw kunnen nog steeds een bloemenzaadzakje bekomen via de dienst Leefmilieu, maar kunnen dit ook afhalen bij de bibliotheek en het onthaal van het gemeentehuis gedurende de openingsuren.

  • Aan het onthaal is dit mogelijk van maandag tot vrijdag in de voormiddag (8u tot 12u). In de namiddag is dit op maandag tussen 13u en 17u45, op woensdag en donderdag tussen 13u en 15u.
  • In de bibliotheek kan dit op maandag van 13:30u-18u, op dinsdag van 13:30u-18u, op woensdag van 13:30u-19:30u, op donderdag van 13:30u-18u, op vrijdag van 13:30u-19:30u, op zaterdag en zondag van 09:30u-12:30u.

Meer info over het belang van de bij en hoe je de bij kan helpen vind je op www.weekvandebij.be en ook via deze link.