Vrijwilligers gezocht voor Museumtuin van Gaasbeek

Op 1 mei opent de Museumtuin van Gaasbeek haar deuren. De prachtige ommuurde tuin bij het kasteel, met unieke collecties leifruit, oude en vergeten groenterassen, boomgaarden en formele siertuin is voortaan voor iedereen vrij te bezichtigen. De tuin zal open zijn tot eind oktober. Daarom is het Agentschap Natuur en Bos op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de gidsenwerking, het onthaal en het toezicht in de tuin.

Ruim 20 jaar pronkt tussen Brussel en het Pajottenland een prachtige kasteeltuin die door de tuiniers van het Agentschap Natuur en Bos met veel kennis en liefde wordt beheerd. De uitzonderlijke collectie leifruit is inmiddels tot ver over de landsgrenzen bekend.
Tot op heden was deze parel enkel op afspraak te bezoeken onder leiding van een gids. Vanaf 1 mei gooit de Museumtuin de deuren open en zal iedereen de tuin ook individueel kunnen bezoeken, en dit in samenwerking met het Kasteel van Gaasbeek.

Om het groeiend aantal bezoekers te ontvangen, voorziet het Agentschap in de aanwezigheid van toezichthouders die ook voor het onthaal zullen zorgen. Daarnaast zoekt het Agentschap ook gidsen om aan de vele aanvragen voor geleide bezoeken te kunnen voldoen. Zowel voor de toezichthouders als voor de gidsen wordt een korte opleiding voorzien vooraleer ze in mei aan de slag kunnen.

In een latere fase zal de vrijwilligerswerking verder uitgebouwd worden met bijvoorbeeld een educatieve werking voor scholen of de verkoop van producten uit de museumtuin. Naar gelang de interesse van de vrijwilligers kunnen ze ook ingezet worden in andere domeinen in de buurt (vb. Hallerbos, Zoniënwoud of Plantentuin Meise).

Op woensdagnamiddag 8 maart (van 14 tot 16 uur) en zaterdagvoormiddag 11 maart (van 10 tot 12 uur) voorziet het Agentschap een vrijblijvend infomoment in Kasteel Groenenberg, op wandelafstand van het domein van Gaasbeek. Daar krijgen geïnteresseerden meer info over vrijwilligerswerk in de Museumtuin. Iedereen is van harte welkom!

Meer info op https://www.natuurenbos.be/museumtuingaasbeek
U kan met vragen ook terecht bij museumtuin@vlaanderen.be
Adres: Kasteel Groenenberg: Konijnestraat 172 – 1602 Vlezenbeek (parkeren op parking van domein Gaasbeek)