Inspiratie voor een thuisvakantie vol natuur!

Gepost op 27/05/2020 - 09:34

Onze streek heeft heel wat verborgen landschapsparels. Natuur om in te spelen, een mooie kapel of verscholen ijskelder, een mysterieus bosje, prachtige poelen vol leven… Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei neemt je graag mee naar bekende en minder bekende plekjes. Trek je stapschoenen aan of haal je stalen ros van stal en beleef de natuur in je buurt.

1. Met stevige stappers

Even de benen strekken, een frisse neus halen, genieten van je omgeving. Op de routeplanner van het Wandelnetwerk Pajottenland, 620 km aan trage wegen, kan je zelf een wandeling uitstippelen door knooppunten te combineren of één van de suggestielussen uitproberen. Download de app Wandelknooppunt en ga op ontdekking langs één van de suggestieroutes. Natuurvereniging Natuurpunt biedt alle kaartjes van haar natuurgebieden gratis aan. Ga even kijken op www.natuurpunt.be en download wandelkaartjes uit de hele regio. Of download de Natuurpunt app dan heb je alles dadelijk mee onderweg.

Geniet van de natuurpracht tijdens de Bosveldwandeling, de Kastelenwandeling, de Vierdorpenwandeling, de Hogebossenwandeling of de wandeling langsheen de pittoreske dorpjes Sint-Laureins-Berchem en Oudenaken. Een andere topper is de wandeling ‘Fruitig Vlezenbeek’ die uitgewerkt werd door het regionaal landschap en Pasar.

2. Kinderen boven

Kinderen die buiten spelen, zijn blijer en gezonder. Niets leuker dan je uitleven op speelheuvels en schuilen in wilgenhutten. Test je evenwicht over boomstammen, bouwen een kamp in een speelbos… Speelnatuur tovert vrolijke kindersnoetjes tevoorschijn en prikkelt de fantasie! Hebben je kinderen interesse om bij te leren over natuur? Dan kan je een bezoekje brengen aan heel wat monumenten, musea en natuurplekken in de buurt die ook educatieve bezoeken op kindermaat hebben uitgewerkt.

Op zoek naar speelgroen? Dan ben je aan het juiste adres in wijkparkje Hoge Paal. Dit verborgen natuurpareltje in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw laat kinderen de natuur volop beleven. Ook Wilderspeelgroen is een leuk plaatsje voor dreumesen. Door een eenvoudige herinrichting van deze ingesloten grasvelden met natuurlijke speelbeleving kunnen deze gebieden mee fungeren als aantrekkelijke groene stapstenen doorheen de woonwijken. De Beemd in Ruisbroek werd ingericht als speelnatuur met een speelbos, speelweiden met speeltipi’s en fiets- en wandelwegen.

3. Wiegende bomen

De weg naar een gezonder en gelukkiger leven leidt door het bos. Bosbaden is een concept, overgewaaid uit Japan, dat ook hier steeds meer ingang vindt. Vertraag en ontdek het bos met al je zintuigen. Geen bos in de buurt? Dan vind je rust in een van de vele prachtige boomgaarden die onze regio rijk is.

Wil je het rijke leven in en rond de boomgaard al spelend leren kennen? Dan is er het boomgaardenspel dat je kunt downloaden op de website van regionaal Landschap Pajottenland &

Zennevallei. Ken je www.goedgeplukt.be trouwens al? Deze website brengt eigenaars van hoogstamfruitbomen in contact met vrijwillige plukkers. Zo kan jij aan een leuke plukactiviteit ook veel lekkers overhouden.

De bekendste boom in de gemeente is ongetwijfeld de Witseboom in Vlezenbeek. De zomerlinde heeft het statuut van beschermd erfgoed. Verkoeling tussen de bomen vind je in domein Groenenberg. Het jonge park is befaamd voor de grote collectie rododendrons, azalea’s en camelia’s en uiteraard heel wat imposante bomen. Ook de kasteelboomgaard Coloma met een verzameling oude fruitboomvariëteiten is een bezoekje waard. Nog even tijd? Laat dan zeker de Rozentuin niet links liggen.

4. Erfgoed in de kijker

Wil je weten welk erfgoed er in jouw gemeente is? Kijk op inventaris.onroerenderfgoed.be en zoek op je gemeente. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal te ontdekken valt. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei herstelt bouwkundig en houtig erfgoed in de regio, samen met de provincie Vlaams-Brabant en lokale partners.

In het hartje van Sint-Pieters-Leeuw ligt het Colomapark. Hier bevinden zich het kasteel van Coloma en de Rozentuin. Het park is 15 hectare groot en een uitstekende plek om een mooie wandeling te maken. Het kasteel is een waterslot in traditionele bak- en zandsteenstijl met brede, vierkante slotgracht, gevoed door een zijtak van de Zuun.

5. Ontdek de koesterburen

Je hebt meer buren dan je denkt! De Koesterburen, planten en dieren uit onze regio die een steuntje in de rug verdienen, zijn de ambassadeurs van natuur en landschap van Pajottenland & Zennevallei. Ga op pad en spot in Sint-Pieters-Leeuw de boerenzwaluw, het bruin blauwtje, de huiszwaluw, de ijsvogel, de kievit, de sleedoornpage, de steenuil en de watervleermuis.

Nog meer tips over je streek vind je ook in PenZine, hét Pajot Zenne magazine, te vinden bij één meer dan 450 verdeelpunten in de regio. Of lees alle nummers online op www.pajot-zenne.be

Samen genieten van natuur en landschap! Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei is een streekvereniging die samenwerkt met gemeenten, provincie, verenigingen en inwoners voor meer en mooiere natuur in het landschap. Ook Sint-Pieters-Leeuw is lid en daarom kan je als inwoners terecht bij ons voor advies en tips. Meer info over deze inspirerende natuurbelevingstips en nog veel meer, vind je op www.pajot-zenne.be.

PS: Heb je na een vakantie vol natuur zin om van je eigen tuin ook een paradijs te maken? Vol inheems plantgoed, zodat de biodiversiteit er boomt? Houd dan zeker behaagjetuin.be in het oog. Van 1 september tot en met 31 oktober kan je er hoogstambomen, fruitbomen, plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, klimplanten en wilgenpoten bestellen.