Meer vakantieopvang in Sint-Pieters-Leeuw dankzij nieuw reglement
Het lokaal bestuur van Sint-Pieters-Leeuw wil het vakantieaanbod voor kinderen en jongeren verder uitbreiden en gevarieerder maken. Daarom keurde de gemeenteraad een nieuw reglement goed dat het mogelijk maakt om ook externe aanbieders van vakantieopvang te erkennen en te ondersteunen.
Tot nu toe konden enkel erkende verenigingen genieten van voordelen zoals het voordelig huren van gemeentelijke infrastructuur en toegang tot uitleenmateriaal. Met het nieuwe reglement wordt dit uitgebreid naar erkende vakantieopvanginitiatieven. Op die manier willen we extra partners aantrekken die in Sint-Pieters-Leeuw een kwaliteitsvol vakantieaanbod willen uitwerken.
Focus op Leeuwse kinderen
Erkende vakantieopvanginitiatieven moeten zich in de eerste plaats richten op kinderen en jongeren uit Sint-Pieters-Leeuw: minstens 60% van de deelnemers moet er wonen. Daarnaast moeten ze aan een reeks duidelijke voorwaarden voldoen, zoals het aanbieden van groepsgerichte en inclusieve activiteiten tijdens schoolvakanties, het hanteren van democratische prijzen en het communiceren in het Nederlands.
Extra ondersteuning en fiscale attesten
Eens erkend, kunnen deze organisatoren gebruikmaken van de gemeentelijke infrastructuur aan een voordelig tarief, toegang krijgen tot uitleenmateriaal en fiscale attesten uitreiken voor de opvang van kinderen tot 14 jaar en jongeren met een beperking tot 21 jaar. Dat maakt hun aanbod niet alleen aantrekkelijker voor ouders, maar versterkt ook hun professionele werking.
Aantrekkelijke gemeente voor sterke partners
Met dit reglement zetten we een belangrijke stap naar een ruimer en inclusiever vakantieaanbod in onze gemeente. We willen alle kinderen en jongeren in Sint-Pieters-Leeuw de kans geven om tijdens de schoolvakanties leuke en verrijkende activiteiten te beleven, dicht bij huis. Door ook andere aanbieders erkenning en ondersteuning te geven, maken we onze gemeente aantrekkelijker voor organisaties én toegankelijker voor onze gezinnen.
Zo wil het gemeentebestuur niet alleen inspelen op de stijgende vraag naar vakantieopvang, maar ook een aantrekkelijke partner zijn voor wie zich wil engageren in de vrijetijdswerking voor kinderen en jongeren. Door samenwerking en ondersteuning streven we naar een kwalitatief, bereikbaar en breed aanbod voor alle Leeuwse kinderen.
Met deze belangrijke beslissing maken we al een opstap naar de start van het BOA-decreet op 1 september 2026. Vanaf dan zullen we als gemeente de volledige regie in handen nemen van de buitenschoolse opvang en activiteiten. Door drempels weg te nemen en nog meer ondersteuning te bieden aan externe partners maken we ons vrijetijdsaanbod nog aantrekkelijker voor Leeuwse jongeren.