Avond van de waterbeheersing
De gemeente Sint-Pieters-Leeuw neemt al heel wat maatregelen om waterellende te beperken. Maar wist je dat je zelf ook stappen kunt zetten
om je woning te beschermen, en je daarvoor subsidies kunt krijgen?
Waterpreventieadviseur Dieter Brems (provincie Vlaams-Brabant) geeft je tijdens deze infoavond alle nodige informatie en praktische tips over hoe je wateroverlast voorkomt op je eigen terrein. Neem je maatregelen om je privéeigendom te beschermen tegen wateroverlast, dan kom je in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie van 25 % van je kosten. Wie in de wijk Witte Roos of Hazeveld woont, kan in 2025 zelfs genieten van een extra provinciale subsidie van 25 %.
Kom naar de Avond van de Waterbeheersing en ontdek hoe je jouw huis kunt beschermen en tegelijkertijd kunt besparen!
Wanneer? Maandag 12 mei.
Uur? 20 uur.
Waar? Raadzaal gemeentehuis, Pastorijstraat 21.
Waarom organiseren we dit infomoment?
Naar aanleiding van de zware wateroverlast van juni 2016 , waar verschillende delen van de gemeente in de klappen deelden, besliste het bestuur om extra middelen in te zetten. Alle experten geven aan dat we door de klimaatverandering in de toekomst zeker nog zullen worden geconfronteerd met wateroverlast. Naast preventie, is het belangrijk dat we het maximale doen – zowel op openbaar als op privé domein – om de gevolgen van zowel hevige kortstondige buien als van langdurige neerslag zoveel mogelijk te beperken voor woningen en andere gebouwen.
Een aantal projecten werden reeds verwezenlijkt zoals de hermeandering van de Zuunbeek (door de Vlaamse Milieumaatschappij) met een extra buffercapaciteit van 200.000 m³, een drietal dammen in het kader van erosiebestrijding, een extra leiding om het regenwater af te voeren in de P. Huysegomstraat, extra brede waterslikkers op strategische plaatsen, het uitbreiden van de waterdam aan de Hoge Paal, enzovoort.
Niet alleen voert het gemeentebestuur maatregelen uit om waterellende zoveel als mogelijk te vermijden of te verminderen ook inwoners kunnen zelf hun steentje bijdragen en soms met een beperkte investering veel toekomstig leed voorkomen.
Tijdens dit infomoment wil de gemeente haar inwoners informeren over de mogelijkheden om je eigen woning te beschermen tegen wateroverlast.