Overbezetting: hoe meer zielen ...

Overbezetting

Overbezetting wil zeggen dat de woning te klein is voor het aantal mensen dat er woont. Het komt ook voor dat de woning op zich groot genoeg is, maar dat men slechts een deel van de woning kan bewonen omdat de andere kamers onbewoonbaar zijn. In 2017 leefde 16,5% van mensen met een risico op armoede  in België in een overbezette woning ten opzichte van 5,1% van de totale bevolking (Steunpunt ter bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting).

Overbezetting van een woonruimte kan leiden tot allerlei medische klachten, doordat er een snellere overdracht van de micro-organismen is omdat mensen te dicht bij elkaar leven. Mogelijke gevolgen hiervan zijn luchtwegeninfecties of hersenvliesontsteking. Het is zo dat mensen die dicht op elkaar leven zorgen voor een vochtiger klimaat; als dit gecombineerd wordt met slechte ventilatie, weinig lichtinval en een slechte kwaliteit van de woning, dan kan er zelfs tuberculose ontstaan bij de inwoners.

Ook op mentaal vlak zijn er heel wat gevolgen van overbezetting. Spanningen, ruzies, slapeloosheid, … nemen toe. Kinderen en baby’s hebben minder beweegruimte, wat hun ontwikkeling beïnvloedt. Daarnaast ontbreekt het kinderen vaak aan een plek om rustig hun huiswerk te maken. Ook dit heeft een invloed op hun schoolse prestaties en verdere ontwikkeling.

Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met de Woonwinkel via T 02 371 03 47 of info@woonwinkelzennevallei.be.

Vergeet ook onze wedstrijd niet. Zoek de sleutel in onze gemeente, maak een foto met de sleutel en deel de foto openbaar op sociale media met de hashtag #sleutelenaanwonen. Op 11 oktober maak je kans om met jouw foto een mooie prijs te winnen. Afspraak op de markt aan de Rink om 17 uur!